Журналистката и треньор по таекуондо Диана Йоцова :“Започна ли нещо, винаги стигам докрай!“

Журналистката и треньор по таекуондо Диана Йоцова :“Започна ли нещо, винаги стигам докрай!“

Тя диша с ритъма на тежкия график. Денят й е плътно запълнен. Не се оплаква от много работа, нито се страхува, че няма да успее да свърши всичко. „Хората, които имат малко работа, пилеят свободното си време, те не могат да го използват пълноценно“, казва Диана Йоцова.  Нейната вдъхновяваща история е част от проекта “Taekwondo For The Rights” /№101133552/, реализиран от Централен полицейски таекуондо клуб /ЦПТК/ и съфинансиран по програма Еразъм + на Европейския съюз.

„Винаги любопитството към всичко беше водещо у мен. На 17 години разбрах, че журналистиката е правилният избор за бъдещето ми.  Само тя ми дава право да задавам въпроси на различни хора и да достигна дотам, докъдето искам“, спомня си крехката млада жена.   Кандидатства и я приемат във Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2018 г започва като репортер по стажантска програма в TV Евроком.

Две години по-късно продължава своя път в професията в TV+.   „Бях и репортер, и координатор, а понякога се налагаше да съм и режисьор“, спомня си Диана. Два пъти отразявах парламентарни избори.  Бях изпратена в столичното 5-о училище, където гласуваше и тогавашният лидер на БСП Корнелия Нинова“, спомня си Диана Йоцова.

„За мен най-сериозното предизвикателство, най-трудното за репортера е когато отразяваш проява с известна личност и естествено, има много колеги, да успееш да си зададеш пръв въпроса. Същото е в таекуондо – да се стремиш да бъдеш пръв!“, прави сравнение с любимия си спорт журналистката.

„Зарадвах се, когато главният  редактор поиска да бъда водещ на новините. За съжаление, след това закриха TV+”, споделя с горчивина за неприятната изненада амбициозната млада жена.  Съдбата я отвежда отново там, където още като първокласничка усеща за първи път магията да се докоснеш до една вселена – таекуондо. Диана се отдава изцяло на треньорската работа.  „С таекуондо се занимавам от 20 години. Бях на 7 години, когато с по-голямата ми сестра решихме да започнем да спортуваме таекуондо и танци. Случи се така, че тренировките съвпадаха по време и аз избрах таекуондо“, връща се към спомените Диана.  

„Стремя се да науча децата, които ги тренирам, че винаги трябва да свършат докрай започнатото. Не бива да скачат от едно на друго, а да се захванат сериозно с едно нещо и да не се отказват.  Да бъдеш дисциплиниран и добре организиран – това е изключително важно за всеки човек и на това ни учи таекуондо“, убедила се е от личен опит Диана Йоцова. Има син на 2,5 години, който вече прави първите си стъпки на опознаване на бойния спорт. „Малък е Андрей, но вече взема участие в тренировките като повтаря някои движения“, хвали се амбициозната му майка. Тя се надява, че един ден той ще тръгне по нейния път.