Таекуондистката Никол Асенова: „Искам догодина да сбъдна детската си мечта и да спечеля златен медал на Европейското първенство!“

Таекуондистката Никол Асенова: „Искам догодина да сбъдна детската си мечта и да спечеля златен медал на Европейското първенство!“

Тя е на 16 години. Вече 9 години всяка седмица е в залата за тренировки на  любимото бойно изкуство. Възпитаничка е на Централния полицейски таекуондо клуб /ЦПТК/. Казва, че за нея таекуондо е страст и съдба. Спечелила е много медали на състезания от най-висок ранг – Европейски първенства, Световна и Европейска купа. На голямото международно състезание в зала „Арена Асикс“ тази събота и неделя, събитие от мащабния проект на ЦПТК Taekwon-Do For The Rights“, тя стана първа на спаринг, първа на специална техника и втора на форма. Никол извоюва и най-голямото отличие – първо място за най-добър комплексен състезател за девойки на 16 години. Отличничка е в елитната столична 18-а гимназия „Уилям Гладстон“ за редки езици, в паралелка с профил природни науки. Девойката бе любезна да отговори на въпросите на пресклуб „България“.

Какво те привлича в този спорт?

Никол: Страстите, чувствата на състезания. Другото е екипната работа с отбора. Треньорите също, те са изключително важни в процеса на работа и много ни помагат. Колектив сме, има динамика. Чувствам залата за тренировки като втори дом, там съм по 3-4 пъти на седмица. Плюс това отделям по 2 часа на ден за индивидуална подготовка, тъй като след няколко месеца ми предстои Европейско първенство. Искам да си постигна детската мечта като спечеля златен медал на Европейско първенство.

Какви отличия имаш досега?

Никол: На Европейското първенство през 2022 г станах вицешампион на специална техника. След това, същата година на Европейската купа спечелих златен медал на спаринг. Тогава имаше и Световна купа – там се класирах на трето място на спаринг. А през 2023 г на Европейското първенство станах трета на специална техника и втора на традиционен спаринг.

Как виждаш пренасянето на хубавите черти на таекуондо извън залата?

Никол: Таекуондо е не само тренировки, то е начин на живот. Всичко научено в залата го пренасяме в живота – дали като добро поведение, дали като се отнасяме с уважение към другите или дори с обикновения поздрав, който много тийнейджъри на моята възраст го забравят. Ние освен това чистим и подреждаме и това се съчетава много добре с домашната работа.

Значи това, което изреди, ти помага и в училище?

Да, дава ми възможност да обмисля бъдещето си, а също да си давам сметка за действията си.

Ти какво им разказваш на твоите съученици за таекуондо?

Като отсъствам, знаят, че съм на състезание. След това искат да разберат какво се е случило, питат ме подробно за всичко. Любимите ми дисциплини са спаринг и специална техника.

Ти каква искаш да станеш в бъдеще?

Двоумя се между зъболекар и треньор по таекуондо.

Днес какво ти прави впечатление на състезанието?

Организацията е отлична. Тук бързо се случват нещата, дори да има някакъв пропуск, той бързо се отстранява. Съдиите са безпристрастни, те нямат любимци.  Независимо че състезанието е в България, отношението към всички е еднакво. Конкуренцията е силна. Лично аз на спаринг и на форма се състезавах само срещу българи. Всички тренираме усилено, независимо дали ще се състезаваме или не и затова всички сме на високо ниво.