Председателят на ЦПТК Венцислав Игнатов: „България е пионер на всички европроекти за таекуондо!“

Председателят на ЦПТК Венцислав Игнатов: „България е пионер на всички европроекти за таекуондо!“

В края на миналата седмица след заключителното събитие в зала „Асикс Арена“ на проекта “Taekwon-Do For The Rights” /”ТаекуонДо за правата,“№ 101133552/, съфинансиран от програмата Еразъм + на ЕС и реализиран от Централен полицейски таекуондо клуб /ЦПТК/ , неговият председател Венцислав Игнатов бе любезен да направи равносметка пред репортер на пресклуб „България“.

Какво е най-голямото предимство на този проект в сравнение с предходните,  които осъществихте?

ВИ: Това, че при желание и много добра организация могат много неща да се постигнат.  Всички необходими разходи изцяло са покрити със средства от Европейския съюз, за което сме изключително благодарни.  Преди само можехме да си мечтаем за безплатен транспорт, хотелски престой, храна, екипировка, пътни разноски и даже застраховка. Този път тези грижи отпаднаха. Това привлича по-голям брой участници в състезанието и дава спокойствие на всички, защото можем изцяло да насочим вниманието си към таекуондо.  В „Асикс Арена“ се конкурираха над 300 състезатели от 10 страни в 6 възрастови групи. “Taekwon-Do For The Rights” e най-големият проект, който сме осъществили досега.  

Има и друго важно нещо, което държа да отбележа – заключителната част от програмата по проекта продължи 4 дни /от 17-и до 21-ви октомври/, за разлика от обичайните два дни, през които гостуващите делегации виждат летището, хотела, залата и си тръгват.  Този път имаше възможност да им организираме обиколка на София с екскурзовод и да се запознаят с културните забележителности на нашата столица. Освен това, по-продължителният престой обогати таекуондистите с нови приятелства. Два дни преди състезанието участниците се срещаха и опознаваха и затова за тях самото състезание беше празник. Така се задълбочават връзките между държавите, което е и цел на Европейския съюз.   

Какво Ви казаха за довиждане чуждестранните Ви партньори?   

ВИ: Без да преувеличавам, те бяха възхитени. Идваха и ми казваха: „Това е революционно състезание! Коренно различно е!“ Цяла година се подготвяхме за резултата, с който днес се гордеем. Още през януари дойдоха по двама представители от всяка страна / Румъния, Сърбия, Полша, Унгария, Словакия, Словения, Белгия, Латвия, Гърция/ на опознавателна среща.

Имате ли идеи за продължение на проекта “Taekwon-Do For The Rights”, каквато практика имахте с предишните проекти?

ВИ: Не спираме да обмисляме нови идеи и да търсим нови възможности. България е пионер на всички европроекти за таекуондо.  От другите страни искат да ни последват, да бъдат автори на такива големи проекти.