Семен Новиков тръгва за световна титла, Магомед Рамазанов ще се бори на всяко първенство от януари догодина

Семен Новиков тръгва за световна титла, Магомед Рамазанов ще се бори на всяко първенство от януари догодина

Днес в пресклуб „България“ олимпийските шампиони на тепиха от Игрите в Париж Семен Новиков /кат. 87 кг, класически стил/ и Магомад Рамазанов /кат. 86 кг, свободен стил/ получиха наградите за Спортист №1 на месеца – значката “Златна България“ и подаръчен ваучер за луксозна почивка в курорта Пампорово. Всеки носител на титла на най-високия форум в света веднъж на 4 години заслужава признанието на медиите за номер едно без обичайното гласуване, каквато е практиката винаги досега. Церемонията бе уважена и от генералния секретар на БФ Борба, олимпийския шампион 1980 Валентин Райчев, старши треньора на националния отбор по свободна борба Валентин Ангелов, личния треньор на Магомед Вадим Биаз.

„Искрено се надявам този златен медал да ни върне на картата, защото ни бяха позабравили свободната борба. Магомед показа и доказа, че свободната борба още е жива”, заяви Валентин Ангелов.

“Никога няма да забравя неговия успех. Наистина беше подготвен. Личеше си, че иска да се бори за медал и стигна до него, а той бе златен. Когато един човек го иска така, както той го искаше, целите се постигат. Благодаря му за това, че не отстъпи и грам на противниците си, а вървеше напред до последната схватка“, добави развълнуван треньорът. Той изрази надежда другите момчета да вземат пример от Магомед. Най-важната схватка беше на полуфинала, защото тогава става ясно, че ще има медал, но Магомед беше добре подготвен за всички схватки, подчерта В. Ангелов.

“Вярата в победата е най-голямото му качество, у него винаги има огън в очите”, характеризира Рамазанов личният му треньор Вадим Биаз. Той вярва, че Магомед има още резерви, които ще покаже в бъдещите големи първенства.
Двамата олимпийски шампиони са твърдо стъпили на земята и не мислят, че най-високият връх-олимпийският-може да ги главозамае.

„Надявам се те двамата да повлекат крак в националните отбори и медалите да се множат. Еуфорията наистина беше голяма, радостта беше голяма и се гордеем с двамата ни шампиони. Искам да им пожелая да бъдат здрави и да започнат новия олимпийски цикъл със същия хъс”, каза още Райчев.

Магомед Рамазанов заяви, че от януари следващата година ще започне да участва на всички турнири и през следващите 4 години ще се бори на всяко европейско и световно първенство. „Водещата цел е да спечеля злато и на Олимпийските игри в Лос Анджелис“, декларира талантливият натурализиран българин, който сложи край на 28-годишната суша в свободната борба от 1996 г насам, когато великият Валентин Йорданов стъпи на върха на Олимпийските игри в Атланта 1996 г.

“Следващата ми цел е световната титла и гледам натам. Преди това обаче искам да се боря на европейското първенство. Ние с Магомед не сме герои. Ние сме просто професионалисти, които знаят как да си вършат работата”, каза олимпийският шампион в класическата борба Семен Новиков, който с триумфа си във френската столица прекъсна 24-годишна пауза от златния олимпийски медал на Армен Назарян в Сидни 2000.

Семен и Магомед споделиха, че се чувстват комфортно в България. „Чувствам се като у дома си в България, разпознават ме още на границата“, каза Магомед.

През ноември Семен ще започне тренировки, на Магомед му предстои да изпълни ангажиментите си в Бундеслигата. Европейското първенство по борба е през месец април в Братислава, Словакия. Преди това има ранкинг турнири и “Дан Колов – Никола Петров”, който по всяка вероятност ще бъде проведен през януари. Държавният шампионат пък ще бъде изтеглен за ноември тази година, тъй като федерацията държи националните отбори да бъдат окомплектовани преди началото на лагерите.