Ружди Ружди: Мечтая за трета титла и да подобря паралимпийския рекорд

Ружди Ружди: Мечтая за трета титла и да подобря паралимпийския рекорд

На специална церемония в Пресклуб „България“ единственият шампион за България от Паралимпийските игри в Париж  2024 Ружди Ружди  бе награден за Спортист на месец август, както и тримата ни олимпийски шампиони от Игрите във френската столица. 33-годишният Ружди спечели титлата в тласкането на гюле при мъжете (F55) с постижение от 12.40 метра и така прибави втора паралимпийска титла в кариерата си след триумфа в Рио де Жанейро през 2016 г.

 На награждаването присъстваха личният му треньор Радостин Тодоров и майката на Ружди г-жа Мустафа.

След церемонията, на която получи значката „Златна България“ и специален ваучер за уикенд за двама от Пампорово АД,  Ружди  благодари най-много на личния си треньор, който  го е научил на всичко в спорта.

“Благодаря за всичко. За втори път съм награден за спортист на месеца, това показва, че вървим в правилната посока и това ме мотивира за повече успехи. Пожелавам си здраве и да нямам  контузии, за да можем да тренираме усилено и да има по-добри резултати. Искам специално  да благодаря на моя треньор Радостин Тодоров, защото аз започнах от нулата в спорта, а треньорът ме научи на всичко. Днес съм тук заради неговите указания, защото съм го слушал”, каза Ружди пред репортерите и допълни, че Тодоров му е казал, че ако изпълнява всичко стриктно, ще стане световен, европейски  и паралимпийски шампион и ще постави рекорд.

„Слушах внимателно и гледах да изпълнявам всичко по най-добрия начин – почивка, хранене, усилени тренировки. Повярвах, че всичко може да се сбъдне след 2013 г. Тогава се класирах  осми и той ми каза, че трябва да кача килограми и да стана по-силен. Следващата година вече бях европейски шампион. След това до Паралимпийските игри в Токио от всички състезания печелех златен медал”, уточни Ружди.

Личният му треньор Радостин Тодоров заяви, че още изпитва много гняв и ярост от второто място на Ружди в Токио.

„Там той беше ограбен. Неговият съперник по нечестен начин  постигна по-добър резултат, като използва пръта по нерегламентиран начин. Нашето обжалване бе отхвърлено, но всички треньори и спортисти дойдоха да ни поздравят като победители“, заяви Тодоров и подчерта, че при класифицирането на спортистите с увреждания стават много измами.

„Благодаря на Ружди за хубавите думи, защото за мен това е най-голямата награда. Крайните резултати винаги се виждат, но работата е трудна. Много е сложно да тренираш човек с увреждания, защото се страхуваш да не му навредиш повече и физически, и психически. Той преживя много контузии, дрехите ги крият, но  тялото му е като на войник, който се връща от фронта. Всяка една контузия и аз съм я преживявал. Той е моето дете в спорта”, каза Тодоров и заяви, че в началото най-трудно му е било да накара Ружди да се храни редовно.

„Той бе свикнал да се храни един път на ден. Казах му, че така не може да постига добри резултати и че трябва да се храни поне по три пъти – сутрин, обед  и вечер“.

Майката на Ружди – госпожа Мустафа каза пред репортерите, че той най-много обича пълнени тиквички, но яде всичко, което му сготви. А Ружди допълни, че не спазва някакъв хранителен режим, през по-голяма част от годината води подготовка в Павел баня и там се храни в ресторанта, където предлагат много вкусни ястия.

На въпрос дали планира да участва и на следващите Паралимпийски игри, Ружди заяви, че ако е здрав, може да участва и  в Лос Анджелис.

„Бях подготвен много добре за Игрите в Париж. Можех да постигна по-добър резултат, но времето не бе хубаво.  Готвим се за Паралимпийските игри  в Лос Анджелис и нова титла, но само времето ще покаже дали ще успеем. Не съм суеверен. Не обичам много да говоря по телефона преди състезание и си обувам първо десния чорап и дясната обувка, но не го правя нарочно.  Дано в Лос Анжелос да подобря паралимпийския рекорд/12,63 м/, защото само той ми липсва. А сега ми предстои да кача килограми“, каза Ружди, а Радостин Тодоров подчерта:

„Състезателите по тласкане на гюле използват силата на краката си, но при спортистите с увреждания това не е възможно, затова Ружди трябва да увеличава силата на ръцете си. Затова при тях гюлето е по-леко – 4 кг. При добра подготовка Ружди може да подобри значително своя резултат. Надяваме се на поне още една паралимпиада да се състезаваме. Ние не искаме  да участваме на олимпийския принцип, а да постигаме сериозни резултати. Ружди вдига много сериозни тежести и винаги има риск, не можем да прогнозираме, но се надяваме да изкараме още един цикъл”, каза Тодоров и заяви, че подготовката за новия сезон започва от  октомври.  Следващата година трябва да има европейско първенство, но програмата все още не е публикувана, заключи Тодоров.