Венци Стефанов: „ Вън рушителите на стадиона! За година платихме 86 000 лв глоби“

Венци Стефанов: „ Вън рушителите на стадиона! За година платихме 86 000 лв глоби“

Това заяви днес президентът на ПФК Славия, който бе специален гост в Пресклуб „България“. „Фенове, които трошат не ми трябват. Искам да има ред. Само за 2023 г платихме 86 хил. лв глоби. Знаете ли колко топки могат да се купят с тези пари?“, каза още собственикът на най-стария столичен клуб. „В Славия ще има ред. Феновете няма да ръководят клуба!“, отсече Венцеслав  Стефанов. Той се зарече още на следващия мач да осигури едновременно полиция и охрана.

За разминаването му със старши треньора на Славия Златомир Загорчич, Стефанов увери, че не иска неговата оставка. Наставникът се оплака, че няма достатъчно футболисти, на които да разчита. Причината е, че Славия има доста играчи в националните отбори. „ Изповядваме една и съща идеология вече 29 години – да подготвяме футболисти за националните отбори“, подчерта президентът на клуба и повтори за пореден път, че ако не се дава такъв шанс на момчетата, те няма да имат и добро бъдеще.  Стефанов бе категоричен, че когато част от играчите са повикани в националния отбор, клубният треньор може да включи попълнения от втория отбор.

„Младите трябва да играят във всеки мач, но не по 7-8 минути, а поне едно полувреме“, подчерта собственикът на Славия. „ Аз нямам проблем със Загорчич, но сега трябва да се усъвършенстват младите футболисти“, допълни Стефанов. Той припомни интересния случай с Мартин Георгиев в мача с Лудогорец преди 3 години, когато младокът влиза в игра и така добре пази нападателя на орлите Бърнард Текпетей, че след това от Барселона се обаждат с искане искане да го привлекат.  В. Стефанов изтъкна още, че никога не се е намесвал в работата на треньорите : „В Славия не съм правил никога селекция. Нито един футболист не е картотекиран без решение на треньора“.

„Славия е за лимит на чужденците в българските отбори. Ако се взема чуждестранен играч, трябва да е поне от средна европейска  класа, а много от тях нямат ниво за евротурнирите“, сподели още Венци Стефанов.   

Той изрази подкрепа към проекта на БФС от 2026 г. клубовете да преминат на подчинение на Професионалната футболна лига и тя да администрира първенството. Това отдавна е въведено в много страни. Много е важно клубовете да се обединят за каузата, да има единство и равнопоставеност, а не всеки да дърпа чергата към себе си, убеден е В. Стефанов. Той предупреди, че този процес няма да е лек, ще има доста въпроси, свързани с разпределението на парите и др.