Един ден на... Мария Гроздева: "Всичко се преодолява, важното е да не се пада духом!" Невъоръжена е майстор на винения кебап и на кекса

Един ден на...  Мария Гроздева: "Всичко се преодолява, важното е да не се пада духом!" Невъоръжена е майстор на винения кебап и на кекса

Мария Гроздева е най-титулованият български спортист от Олимпийски игри. През 2019 г. в Пекин тя спечели своя 18-и златен медал в състезания за Световната купа, след като победи в дисциплината 25 метра спортен пистолет и си осигури 7-мо участие на Олимпийски игри. Гроздева има и най-много спечелени олимпийски медали – общо 5, от които 2 златни (Сидни 2000 и Атина 2004 г.) и три бронзови (Барселона 1992, Атланта 1996 и Атина 2004 г.). Така за първи път в историята в Токио 2021 български спортист ще има участие на седма Олимпиада.
Освен че отговори на въпросите, тя сподели и рецептата си за кекс пред Пресклуб “България”, чиято анкета “Спортист на месеца” е печелила рекордните 12 пъти.

-Здравей Мария, как прие решението на МОК да отложи провеждането на Олимпийските игри през 2021 г?

-Решението на МОК за отлагане на Олимпийските игри бе напълно логично. Не съм го приела нито с радост, нито с разочарование – по-скоро с разбиране и смирение.

-Как ще продължи твоята подготовка за Олимпийските игри? Има ли осигурено финансиране за следващите месеци, кога ще бъде ясна твоята удължена с още една година програма?

– Подготовката ще продължи както съм я правила през почти цялата си кариера. Една година не е от голямо значение. Не е ясно все още каква ще бъде програмата на Международната федерация, но със сигулност ще бъдем подготвени за състезанията, когато и да са те. Не кроя планове вече за далечно бъдеше.

-Как се подготвяте в условията на изолация – какво ви харесва и какво не при подготовката вкъщи?

Приемам ситуацията като една по-дълга почивка. За момента сме си вкъщи всички. Отдавна си мечтаех за този момент да сме по-дълго заедно с децата. Преоткрих, че съм много добра в кухнята.

-Кое е любимото ти ястие и какво най-много харесват децата? Имаш ли попадения „в десетката”?

– Да, децата много харесват да им приготвям кекс – правя го страхотен! Също така много хубаво готвя и винен кебап.

Каква е рецептата за „олимпийски” кекс?

-Едва ли мога да изненадам някого, но когато се направи както трябва – наистина става чудесен. Продуктите са: яйца 4 броя, кисело мляко 200 грама, брашно 2 чаени чаши, захар 1 чаена чаша, олио 1/2 чаена чаша, ванилия 1 брой, сода за хляб 1 чаена лъжица, бакпулвер 2 чаени лъжици,пудра захар 2 супени лъжици. Разбива се с миксер захарта и яйцата, добавям кисело мляко, в което е разбъркана содата, добавям олио и ванилия и отново се бърка. Пресява се брашното заедно с бакпулвера и по малко се добавя, като се бърка до получаването на гладка смес. Добавям орехи и стафиди и пека на 180 градуса около 40 минути. Сед като изстине се поръсва с пудра захар.

-Поддържате ли контакти с вашите съотборници, обменяте ли идеи и методика за по-ефективна подготовка и възстановяване?

-Чувам се с колегите – добре са всички. Ясно е, че много неща ще се променят, но ще се адаптираме. Важното е да сме живи и здрави, да се съхраним психически, останалото ще се нареди.

-Как протича един обикновен ден на Мария Гроздева в изолация?

Денят минава бързо, особено като гледаме някой интересен сериал. Тренирам вкъщи, но не с оръжие.

– Има една българска поговорка “Всяко зло за добро”. Кое е доброто за теб в тази ситуация?

-Доброто за мен е, че сега съм повече време с децата, което винаги ми е липсвало. Тревожа за хилядите хора, които ще останат без работа и доходи, но съм сигурна, че в такъв момент всеки ще осъзнае колко силен може да бъде и всичко се преодолява, само да не се пада духом. И мисля, че това ще бъде доброто за всички. Дай Боже, да сме живи и здрави!