Един ден на ... Едмонд Назарян:"Искам да завърша училище със златен медал", Армен Назарян: "В целия свят положението е много тревожно, добре, че ще има още една година за олимпийска подготовка"

Един ден на ...  Едмонд Назарян:"Искам да завърша училище със златен медал", Армен Назарян: "В целия свят положението е много тревожно, добре, че ще има още една година за олимпийска подготовка"

Едмонд Назарян е двукратен европейски шампион за кадети, сребърен и бронзов медалист от Световното първенство за кадети, класира се на трето място на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 г. На 11 февруари 2020 г., на 18 години, той стана европейски шампион за мъже /кл. стил/ в кат. 55 кг. На първенството в Рим.

В Страстната седмица той и неговият баща и треньор Армен Назарян споделят пред Пресклуб “България” как се справят в необичайните условия на кризата.

Здравей Едмонд, как тренираш в условията на изолация – какво ти харесва и какво не при подготовката вкъщи?

В хола сме направили малък тепих и редовно тренирам с брат ми Гриша, който също е борец. Изучаваме и усъвършенстваме различни хватки и тактики под ръководството на баща ми. Имам късмета, че баща ми е треньор, а брат ми борец, така че вкъщи съм като на малък тренировъчен лагер. Отделно правя различни упражнения – силова подготовка, коремни преси, лицеви опори –сутрин и вечер правя по 100, така че на ден са поне по 200.

-Поддържаш ли контакти с твоите съотборници, обменяте ли идеи и методика за по-ефективна подготовка и възстановяване?

-Да, редовно се чувам с мои съотборници и съперници от цял свят. Заедно гледаме видео на мачове на най-добрите борци от големите първенства и правим анализи, коментираме, обсъждаме. Аз знам пет езика, така че свободно общувам с борци както от България, така и от петте континента. Често си правим предизвикателства. Те ми пращат видео с различни трудни упражнения, аз също ги правя и ги заснемам, като на свой ред и аз ги предизвиквам с някои оригинални и любопитни изпълнения. Тези предизвикателства може да изглеждат забавни, но понякога са много трудни, изискват големи умения и много опити, за да ги направиш както трябва. Но пък ползата е двойна – хем се забавляваш, хем и доста сериозно тренираш.Моите съотборници са добре, тренират доколкото могат и с нетърпение чакат ограниченията да паднат и отново да се видим в залата по борба.

-Сега, когато всички сме принудени да си стоим у дома, как обикновено протича един ден на Едмонд Назарян?

-Сутрин ставам в 8.00 ч., правя упражнения за загряваване, закусвам и следва лека тренировка. След това уча онлайн в училището към руското посолство в София. Като свършат уроците обядвам, почивам си малко и правя втора тренировка. И до вечерта уча, пиша домашни, подготвям се за матурите. Аз съм амбициран да завърша не само с отличен успех, а и със златен медал. Любимите ми предмети са математика, история, география, но се стремя да бъда много добре подготвен по всички. Понякога, ако ми остане малко време, вечер чета книги или гледам филми.

-Какъв хранителен режим спазваш сега по време на изолация?

-Сега постя. Сутрин закусвам бисквити без масло и чай, на обяд и вечеря – различни зеленчукови супи, боб, грах, леща, картофи, ям много плодове и зеленчуци.

– Откри ли някакъв нов талант у себе си сега, когато си извън залата за тренировки?

– Преди години баща ми ме научи да играя шах. Сега редовно си правим мини турнири у дома и аз ги побеждавам всички. Затова търся по-силни съперници и играя с различни шахматисти онлайн. Сам изучавам дебютната теория, различни тактически прийоми и елементи на стратегията. Интересно ми е и се радвам, че напредвам и в шахмата.

– Има една българска поговорка за такива времена – “Всяко зло за добро”. Кое е доброто за теб сега?

-Единственото хубаво нещо за мен е, че имам повече време да се подготвя за матурите и че след отглагането на Олимпийските игри ще има една година, в която ще мога да се подготвя по-добре и евентуално да се преборя за квота.

Армен Назарян е двукратен олимпийски, трикратен световен и шесткратен европейски шампион. Старши треньор на националния ни отбор по класическа борба.

-Здравей Армене, няколко дни преди да започне олимпийската квалификация в Будапеща трябваше да се върнете в България. Как прие решението на МОК да отложи провеждането на Олимпийските игри през 2021 г?

-Няма как да се проведат Олимпийски игри в тази обстановка. В много страни в Европа и в другите континенти всички са в изолация. Борбата е контактен спорт и един състезател за да се подготви добре, трябва да тренира с различни спаринг партньори. Как да се бориш, като постоянно ще мислиш дали твоят партньор или някой друг в залата може да е заразен? Това е много голям стрес. И вие виждате, че в един момент в една страна има много заразени, но постепенно нещата се успокояват и мерките стават по-леки, но в други страни започва ръст на положителните проби и на смъртните случаи. Ще стане така, че до месец-два в една страна борците ще могат да тренират сравнително нормално, но в други няма да може. Едните ще са по-добре подготвени, а други няма дори да са стъпили на тепих. При такава ситуация не може да има състезания. И според мен много правилно отмениха Олимпийските игри. Защото здравето е над всичко.

-Как продължава подготовката на националите в условията на изолация! Ще има ли турнир Дан Колов-Никола Петров? Има ли яснота за квалификациите за Олимпийските игри? Има ли осигурено финансиране за следващите месеци?

-Засега всичко е отложено. Не се знае дали изобщо ще има състезания до края на годината. Не само Дан-Колов-Никола Петров, но и другите големи турнири, дори световното първенство не се знае дали ще се проведе. Състезателите от националния отбор се готвят самостоятелно по домовете си, като на всеки съм изготвил програма. Чуваме се всеки ден – едни имат двор в къщата си и затова са с по-добри условия да тренират, други са в по-малък апартамент и им е по-трудно, но всички са здрави и правят максималното, за да са в добра физическа форма. Когато ограниченията паднат, ще се съберем на лагер в Тетевен и ще видим кой как се чувства и как ще продължи подготовката му.

-Ти и твоят син Едмонд бяхте избрани за треньор и спортист №1 на месец февруари в анкетата на Пресклуб „България”. Как приехте това признание от спортните журналисти?

-Много се радваме на високата оценка, която спортните журнаристи в България дават на европейската титла на Едмонд. Знаете, че аз винаги с голямо удоволствие съм идвал да бъда награждаван в Пресклуба като спортист и треньор на месеца. Сега съм много щастлив, че заедно с моя син ще получим престижните златни значки.Чакам с нетърпение да паднат ограниченията и да дойдем в Пресклуб „България”.

-Как ще посрещнете Великден? Кой ще меси козунака, кой ще боядиса яйцата? Или има други специфични арменски обичаи и какви са те?

-Жена ми и дъшеря ми бяха в Армения и тъй като сега няма полети, не могат да се върнат в София. Така че сега аз съм и баща, и треньор, и готвач. Едмонд е много упорит и като каже нещо – държи на думата си и го изпълнява. Голям инат! Каза, че ще пости и пости. Гледам различни рецепти по Интернет и се мъча да му приготвям постни ястия. За Великден ще купим козунак, ще боядисаме заедно яйцата, а аз ще приготвя арменския специалитет шашлик и ориз със стафиди.

– Кое е доброто за теб сега в тази неприятна ситуация?

-Не мога да се чувствам добре, като гледам колко много хора се разболяват по света, как умират хиляди всеки ден! И колко семейства остават без работа и без доходи! Хубаво е, че Едмонд сега има повече време да учи и да постигне мечтата си да завърши със златен медал училище. Под мое ръководство и с брат си може да тренира и да поддържа форма, а ще има още една година да се подготвя и евентуално да спечели олимпийска квота.