Евроквалификацията по ръгби България-Турция ще реши бъдещето ни

Евроквалификацията по ръгби България-Турция ще реши бъдещето ни

Тази събота от 15 ч. на стадиона в НСА националният отбор на България по ръгби при мъжете излиза за решителен мач срещу Турция. Входът е свободен. Досега нашите играчи имат една победа и една загуба срещу южната ни съседка и при победа си подпечатват визата за влизане в по-горната дивизия „Конференция 2“, съобщи днес в Пресклуб „България“ председателят на родната федерация Атанас Зафиров.

В по-елитната група ни очакват Кипър, Австрия, Сърбия, Словения, Словакия. Предимството да сме сред тях е голямо – в сегашната дивизия“ Развитие“ успехите не носят точки за световната ранглиста, докато едно стъпало по-нагоре победите определят подреждането. Освен това, ако вдругиден представителният ни тим по ръгби 15 надвие съперника от Турция, през есента ще изиграем поне 2 мача срещу конкурентите от по-горната дивизия, стана ясно още на пресконференцията.

Турция няма с какво да ни изненада, 9 от нашите ръгбисти играят в чужбина, обобщи ръководството на федерацията. Мениджър на отбора е Здравко Тодоров, Павел Велков е спортно-технически директор, старши треньор е французинът Ромен Балмис, който е оптимист  и за тима по ръгби 15 и за развитието на този колективен боен спорт в България.  Ръгби не е популярен в Източна Европа, така както в западната част на континента и причините са исторически, се разбра от думите на наставника. Въпреки това федерацията работи усилено в училищата и организира турнири за деца. Около 6000 души в 23 клуба се занимават с този спорт, похвали се Зафиров. Родната централа се грижи за 5 национални отбора, като един от тях е в олимпийската дисциплина ръгби 7, а държавният бюджет на федерацията за 2018 г . е едва 27 хил. лв. През юни предстои европейско първенство в Загреб, Хърватия,  по ръгби 7, както и европейско първенство в Босна по същата дисциплина при младежите.