Жените на Обединена Европа тръгват на първи поход до Черни връх

Жените на Обединена Европа тръгват на първи поход до Черни връх

Инициативата има голямо бъдеще, убеден е секретарят на „София –  европейска столица на спорта 2018“ Анатоли Илиев

Тази събота над 50 жени от различни страни на ЕС ще поемат заедно към най-високия връх на Витоша, за да изразят своята воля за единство и просперитет на Стария континент. Това съобщиха днес в Пресклуб „България“ ръководителите на Българския туристически съюз – организатор на проявата. Денят 30 юни не е избран случайно –  той съвпада със завършека на европредседателството на нашата страна и поемането на щафетата от Австрия.

Председателят на БТС проф. Алексей Стоев сподели, че инициативата е подкрепена от различни институции – Министерството на младежта и спорта, Министерството на туризма, Министерството на външните работи и лично от първия дипломат Екатерина Захариева, която е потвърдила участието си в похода, чуждестранни дипломати и техните съпруги, Столична община и „София – европейска столица на спорта 2018“.

Ден преди самото изкачване, на 29-и юни, петък, в 16 ч. е предвидено поднасяне на цветя на морената на основоположника на туристическото движение у нас Алеко Константинов пред Народния театър „Иван Вазов“. А час по-късно цветя ще бъдат положени и пред пред паметника на писателя-хуморист на бул. „Витоша“, съобщи ръководителят и автор на инициативата Елисавета Първанова. В 18 ч гостите, пристигнали от чужбина за събитието, ще потеглят за х. „Алеко“ на Витоша. Тези, които нощуват в София, ще потеглят в 8 ч. сутрината в събота. В 9.30 ч ще започне същинското изкачване до Черни връх и в 11.30 ч. всички ще са достигнали целта.

Арх. Снежана Петрова – директор на природен парк „Витоша“сподели, че участниците в похода „Жените на обединена Европа изкачват заедно Черни връх“ ще се насладят на красивата природа и богатото разнообразие на редки растения. Който веднъж се е докоснал до магията на планината, иска пак да се върне там, каза усмихнатата дама. Това със сигурност ще стане, тъй като организаторите на първия дамски поход имат намерение да направят събитието ежегодно. Инициативата има голямо бъдеще, убеден е Анатоли Илиев – организационен секретар на „София – европейска столица на спорта 2018“. Потвърждение на това е фактът, че Австрия, която е следващият председател на Съвета на ЕС, пленена от идеята за похода в България, решава по подобен начин да отпразнува своята роля – с алпийски спектакъл „Здравей Европа“ на 2000 м надморска височина. БТС работи върху инициативата още от началото на тази година и през март широко я огласява, което вдъхновява австрийците. БТС ще изпрати предложение до всяка страна-членка на ЕС да приключва своето европредседателство отсега нататък с организирано изкачване на някой връх.