Баскетболистките на Монтана с Купата за отбор на март

Баскетболистките на Монтана с Купата за отбор на март

С 13 гласа от спортните редакции носителките на Купата на България по баскетбол от Монтана днес получиха приза за отбор на март. Водачът в Суперлигата по волейбол Хебър Пазарджик остава на втора позиция с 4 гласа, волейболистките на Марица /Пд/ също номер едно в редовния сезон на НВЛ , са с 2 гласа.

На церемония в Пресклуб „България“ днес  традиционната Купа на победата бе връчена на старши треньора на БК Монтана Стефан Михайлов и капитана Димана Макариева.  Наставникът Михайлов сподели с гордост, че тимът е само от български баскетболистки.  Федерацията правилно не допуска чужди състезателки в нашето първенство, в което има само 2 професионално изградени отбора за жени. Баскетболни отбори имаше и в Пловдив, и в Русе, и в Хасково, но вече ги няма каза Михайлов. Причината е липса на достатъчно финанси  за централизирания бюджет на спорта, но все пак големите общини могат да развиват  спорт, ако полагат големи усилия. Пример е Монтана с кмет Златко Живков, посочи Михайлов. Той се надява, че в следващия, 6-ти поред мандат на кмета, ще започне изграждането на хубава просторна спортна зала, каквато Монтана заслужава да има. Отборът ще продължи и занапред да играе в Адриатическата лига, защото в нея са гарантирани 15 мача, докато във ФИБА те са 7-8. А освен това, наличната зала отговаря на стандартите за  Адриатическата лига.

За да има баскетбол и спорт изобщо, спортът трябва да е привлекателна професия, каза Димана. Спортистът може да се състезава максимум до 40 годишна възраст, а трябва да чака пенсиониране както работещите трета категория труд /т.е. след 60 г/. Държавата може да помогне, като промени това, смята баскетболистката.