Мартин Чой: „Ангел Караньотов е много силен през този сезон“

Мартин Чой: „Ангел Караньотов е много силен през този сезон“

Последният уикенд на август бележи края на лятото и началото на есенната половина от календара на БФ Мотоциклетизъм. Този път първото състезание от предстоящите три месеца, изпълнени с нонстоп събития, ще бъде в дисциплините СуперМото и писта, FIM Europe European SuperMoto Championship, 4-и кръг и осми кръг на BMU Euro Road Racing Championship в летищен комплекс Долна Митрополия – град Плевен, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ генералният секретар на БФ Мотоциклетизъв Иво Цветанов.

За СуперМото състезателите остават още 3 кръга от шампионата (Чехия, Гърция и финал в България), а за пистовите състезатели това състезание може да се окаже финално за сезона в BMU шампионата след неяснотите относно планирания кръг в Румъния (Републиканската отборна купа в дисциплината, която се явява и финален кръг на националния шампионат ще се проведе както е планирано в първия уикенд на октомври).

Заявки за участие в двата шампионата са подали близо 100 участника от България, Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния, Естония, Русия, Финландия и Чехия.

 

Писта

 

Седем кръга от пистовия шампионат вече са минало за сезон 2019, като в най-малката кубатура на клас SP125, Жулиета Ленкова-Апостолова (МСК Плевен, Априля) е официален претендент за титлата и води в класирането  със 155 точки пред Митко Митков (Мотомания.бг, Априля, 117 т.), а трети в подреждането е още един плевенчанин – Пламен Христов (МСК Плевен, Априля, 104 т.)

В клас SuperSport 600 Милен Георгиев (Кида Моторспорт, Ямаха 153 т.) оглавява временното класиране с аванс от 45 точки пред другия български пилот Пламен Петров (Зедмото, Ямаха, 108 т.), който поради технически причини не успя да спечели точки по време на миналия кръг в Плевен. Румънският топ пилот в този клас – Йонел Паскота (Паскота И.И. Тимишуара, 87 т.) също не стартира през юни на Долна Митрополия и това го остави с 87 точки, четвърти засега в класирането. Трети се нарежда гъркът Димитрис Каракостас (Хонда, 95 т.).

При топ пилотите в клас SuperBike, Ангел Караньотов (Overdrive Racing Team, Дукати) вече е със седем поредни победи в седемте състезания до момента и максимален актив от 175 т. Статистиката в BMU Euro Road Racing Championship, както и в националния шампионат показва, че досега друг пилот в клас SBK не е правил подобно постижение. Роберт Мурешан (CSM Bucuresti, Ямаха, 108 т.) заема втората позиция в шампионата, но едва ли ще дойде тази седмица в Плевен, тъй като е младоженец, така че Мартин Чой (EKO BMW Racing Team, BMW, 105т.) ще трябва да се възползва максимално от ситуацията и да се опита да се изкачи на най-високото място на подиума в неделя. Димитър Митов (Мото Клуб Боляри, БМВ, 76 т.) също се е прицелил в подиума на Долна Митрополия, но и при него влизането в тройката за състезанието и за годината е въпрос, който ще бъде отговорен в неделния ден.

„Ангел наистина е много силен този сезон. Това обаче ми харесва, защото ме кара да съм по-мотивиран и по-бърз. Чувствам се в топ форма. Много съм подготвен, но знаете, че нашият спорт зависи от много компоненти. Не сме технически още на 100%, но ще опитам да се забавлявам. Вече работя за следващия сезон. Тази година беше много тежка и ми  липсват  победите”, заяви Мартин Чой пред репортерите.

“С Мартин се познаваме много добре. При мен задачите някак са сведени до минимум и това ме кара да се отпусна. Един мотоциклетист е най-бърз не когато дава всичко от себе си, а когато се забавлява на пистата”, сподели Ангел Караньотов.

В клас F600 Янислав Димитров (Мотомания.бг, Хонда, 146 т.) през сезона показва завидни качества, скорост и постоянство и на практика вече е шампион. Вторият в класирането е Асен Лилов (МСК Плевен, Хонда, 72 т.), а трети вече се нареди още един българин – Павел Драганов (Троян Мото Клуб, 66 т.) В компанията на Васил Кючуков (Зедмото), който спечели юнския старт, ни предстои интересна борба в този клас, с крайно неясни призьори.

Титлата в клас F1000 е в мерника на Християн Христов (МСК БГ Пауър, Кавазаки, 123 т.), но най-вероятно неговата пряка цел е добър подиум в Плевен и това няма да бъде никак лесно. Велислав Марков (Кранк Пауър, Кавазаки) спечели през юни и побърза да се заяви за участие тази седмица, която е явен показател за неговата мотивация за победа и едно добро състезание. В този клас конкуренцията е главно международна, като основни опоненти на нашите пилоти ще се явят пилотите от Република Северна Македония Игор Спиров (трети в шампионата) и от Сърбия – Никола Лукич (втори).

При Скутерите Иво Михайлов (Зедмото, Пиаджо) има още два старта до финала на шампионата, аванс от 19 точки и се нуждае от добро каране и най-важното – завършване.

 

СуперМото

 

SM Junior (65сс/85сс)

След като нашите пилоти пропуснаха проведения през юли месец кръг от Европейския шампионат по СуперМото в Естония, ситуацията с техните точки не е в най-добрият си вид към момента. Ян Улман (ТМ, Чехия), Иван Мосин (ТМ, Русия) и Аксел Партелпоег (КТМ, Естония) заемат челните три места в класирането и ще дойдат в Плевен тази седмица. Радостин Тодоров (Несебър Мото, КТМ) е най-високо в класирането за момента българин – пето място, а Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт, КТМ) очакваме да се намеси в подреждането за подиума след двата манша в неделния ден.

S3/OPEN

250-кубиковите машини на клас S3, Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, КТМ) е със шансове за спечелване на европейско отличие през годината и заема трето място във временното класиране на шампионата, но и тук конкурентите от Чехия и Естония (с два старта напред) ще бъдат в България тази седмица. От Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ) и Димитър Петров (Диана Рейсинг, КТМ) очакваме добро състезание и евентуално подиумно класиране.

В клас OPEN, Красен Кънчев (МСК БГ Пауър, КТМ, 106 т.) е новият лидер в шампионата, но само две точки след него е съотборникът му Янко Николов (КТМ, 104 т.), а с по 89 точки на трето и четвърто място се намират Веселин Иванов (МСК Плевен, Сузуки) и Майкъл Иванов (Тексим Моторспорт, Хускварна). Тази седмица в този клас ще видим още и пилоти от Русия и Финландия, като определено ще бъде интересно и оспорвано.

Съботният ден ще бъде зает със свободни тренировки, а в неделя от 10:30 часа на пистата в Долна Митрополия ще започнат стартовете за Grand prix Bulgaria 2019.