Боян Йорданов: "Не сме фаворити за титлата, но ще излизаме за победа във всеки мач"

Боян Йорданов: "Не сме фаворити за титлата, но ще излизаме за победа във всеки мач"

Това заяви днес в пресклуб „България“ „поразяващата лява ръка“, известният диагонал в родния и в гръцкия волейбол ,  6 пъти шампион на нашата страна  с Левски Сиконко и 2 пъти на южната ни съседка с отбора на Олимпиакос, Боян Йорданов. Бронзовият медалист от Световното първенство през 2006 г. през последния сезон игра в словенския Калцит Волей /Камник/ и отборът спечели сребърните медали в първенството.

Преди да се завърне в родния клуб Левски волейболистът имаше предложения от Кувейт и Саудитска Арабия и въпреки значително по-голямата сума, която можеше да заработи, той каза: „не“.  Пред репортерите и операторите на брифинга в пресклуб „България“  Боян сподели, че действително е изкушаващо да получиш оферта от клубове в богати страни, но проектът Левски му е на сърцето. Не само супер базата с новата зала,  която в края на октомври ще бъде пусната в експлоатация, но и човешкият ресурс, спойката между младите и по-опитните играчи са притегателната сила за него.  Старите кучета, които бяха в българския волейбол, доказаха, че има място за тях.  Няма по-сполучлива комбинация и е добре за младите да израстват покрай по-знаещите, каза още Боян Йорданов.  Иска да научи младите, че всичко се постига с труд и че в чужбина те привличат, ако си по-добър от техните състезатели.

Проектът Левски бе започнат от Владо Николов и спонсорите.   Отборът се развива добре и пример за това е шампионската титла на младежите до 19 г. Именно играчи в тази възрастова група попълват представителния отбор при мъжете. Със сигурност не сме фаворити за титлата в Суперлигата,  но ще излизаме във всеки мач за победа.  Да влагат сърцето си на игрището е другия урок, който Боян Йорданов иска да предаде на младите си съотборници.  Той отрече твърденията, че смята да приключи състезателната си кариера в Левски, защото не мисли за края. Сега се забавлява на игрището.

Като странен и необичаен определи новия формат на Суперлигата „поразяващата лява ръка“.  Той е непознат и тепърва предстои да бъде оценен. Относно предварителните турнири, в които 16-те участника са разделени в четири групи по четири отбора, след които ще стане ясно разпределението на тимовете в първата и втората осмица на елита, волейболистът коментира така: „Ние сме в може би най-силната група на предварителните турнири, като съперници са ни Хебър (Пазарджик), Локомотив (Пловдив) и Черно море (Варна). Съставът на Хебър е фаворит – това е ясно. От своя страна Локомотив сформира много силен и опитен състав за предстоящия сезон. Черно море не може да се подценява изобщо. Ще бъде много трудно, особено срещу Локомотив, ще е главният ни съперник на турнира за второто място. Но нашата цел е първата осмица в елита“ .

Относно националния отбор, Боян Йорданов заяви, че винаги е смятал, че българин трябва да е старши треньор на националния отбор за мъже. „Силвано Пранди си има неговите успехи в световния волейбол, както и в нашия. Надявам се да е за добро, все пак това е решение на Федерацията, тя трябва да си носи отговорност за това назначение. Колкото до състезателите, има страшно много таланти и перспективни момчета, които искат да се докажат на европейско и световно ниво. За мен това е най-голямата предпоставка за успех“.