Красимир Балъков: Нямаме никаква представа къде се намираме, трябва тотален рестарт на българския футбол

Красимир Балъков: Нямаме никаква представа къде се намираме, трябва тотален рестарт на българския футбол

Главният мениджър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков даде традиционната си пресконференция в Пресклуб „България“, на която сподели очакванията си  за предстоящия  мач с Берое.

“От всеки двубой можем да извадим поуки. Анализирали сме предишния мач, споделили сме в кухнята. До края на тази година ни предстоят срещи  срещу директни противници за първата шестица. Първо играем с Берое, а след това с Арда.  Наясно сме, че тези мачове трябва да се играят сериозно с целия потенциал, който имаме налице. Мачът с Берое ще бъде много ключов, а ние ще излезем, както винаги, с амбиция за победа. Берое е сред водещите отбори в България, докато ние сме млад тим и държим изцяло на българските футболисти. Ние, заедно с отбори като Славия, сме светлинка в тунела. Искаме да даваме възможност за изява на всички български млади футболисти. И една загуба от водещите отбори няма да ни откаже от тази политика. Никога не сме казвали, че сме затворили вратите за чужденците. Един ден може и да дойдат чужденци, но бъдете сигурни, че те ще бъдат по-класни от българите”.

Балъков заяви, че  в момента всички отбори имат проблеми.

„ Ако питате Херо, и той ще каже, че са били под карантина. Трябва да сме много гъвкави, за да можем максимално да извличаме резултати. Искаме да се учим да играем динамичен и атрактивен футбол. Ако само си помислиш, че някой не е тренирал и затова ще ти е по-лесно, отиваш на кино. Въпреки че не сме побеждавали в два мача, в тях бяхме с нагласа на 100%. Колкото и да искаме нещата да се случат с магическа пръчка, това няма как да стане. При нас идеята е този стил, който имаме, да го играем независимо от противника”.

Главният мениджър на ЦСКА 1948 уточни, че е логично при Ивайло Чочев след толкова дълга пауза да има леко връщане назад.

„В момента има болки в кръста. Те малко или много са свързани с коляното. Имаме уверението, че след зимната подготовка ще бъде готов на 100%. Ако се стабилизира, можем да го използваме и в последния мач през този сезон. Разбира се, че ще се борим за участие в европейските клубни турнири. Друг е въпросът доколко сме подготвени за Европа, защото виждате как се представят нашите отбори“.

Бившият селекционер на националния ни отбор коментира и какъв човек трябва да оглави БФС.

“За мен шеф на БФС трябва да бъде човек с амбиции и идеи, които да реализира. Ножът е опрял до кокала. Докога ще чакаме? При всички положения той трябва да бъде обграден с футболни хора. Не може кадърен човек в бизнеса да оправи проблемите на българския футбол, ако няма човек до него, който да разбира футбола. Ето например Ицо Стоичков. Слагаме го за президент на БФС и нека видим дали ще цепи басма на някого. Той обаче си работи в чужбина и си играе голф. Когато е имал възможност да работи, някой го е изпъдил”.

Балъков подчерта, че според него трябва да се направи тотален рестарт в българския футбол.

“Нашите млади футболисти не са на това ниво  да играят с Англия. Новият треньор на националния ни отбор трябва  да отвори пътя на младите, но трудно ще направи нещо. Аз исках да променя много неща, като едно от първите бе да забраня на вратарите да ритат топката напред. Вярно, паднахме от Англия, но показах, че искам да има промени . С тази концепция, която беше обсъдена с Изпълкома, трябваше да променим нещата. Всичко отиде на кино заради една загуба с 0:6 от Англия. А ние нямаме никаква реална представа къде се намираме. Ние сме под Албания и други държави, които преди биехме със затворени очи”, завърши Балъков.