Шефът на европейската, балканската и родната атлетика Добромир Карамаринов: „Най-важно е да си върнем нормалния спорт, 90 процента ще има Олимпийски игри!“

Шефът на европейската, балканската и родната атлетика Добромир Карамаринов: „Най-важно е да си върнем нормалния спорт, 90 процента ще има Олимпийски игри!“

“В момента най-важното е да се върнем там, където бяхме, да си върнем нормалния спорт, да си върнем нормалната атлетика, което на практика се оказа, че никак не е лесно. Оказа се, че някои неща в даден момент са по-големи, по-значими. Разбира се, имам предвид пандемията“, заяви днес президентът на европейската, балканската и родната атлетика Добромир Кармаринов. Той бе специален гост в традиционната поредица „Часът на шефа“ на Пресклуб „България“.

 „Атлетиката понесе много тежък удар през 2020 г, защото почти нямаше състезания, но това затваряне не се отрази на най-големите звезди. Ние бяхме свидетели на европейски и световни рекорди, свидетели сме и сега на много високи постижения . Минусът беше там, че средното ниво атлети бяха изключително демотивирани и този процес продължава. Нашата задача е да върнем състезанията, на световно и европейско ниво и след това на балканско и национално“, подчерта президентът на Европейската атлетика и член на Съвета на Световната атлетика. Д. Карамаринов увери, че от 5-и до 7-ми март ще се проведе Европейското първенство в зала в Торун, Полша. „Това ще бъде голямото завръщане на леката атлетика”, добави действащият първи ръководител на Царицата на спортовете на Стария континент, който преди това бе избиран два мандата за първи вицепрезидент. Още по-близко във времето събитие е Балканиадата за юноши и девойки у нас в края на следващата седмица с участието на състезатели от 18 от общо 21 държави, които членуват в Балканската Асоциация на Атлетическите Федерации,  похвали се президентът на регионалната организация Добромир Карамаринов. Той поясни, че отдавна Асоциацията е надхвърлила географските граници на полуострова и към нея са се присъединили държави като Австрия, Израел, Азербайджан, Сан Марино.    

„В последните седмици се появиха сигнали, че заради продължаващата пандемия от Ковид-19 е възможно Игрите в Токио да не се проведат и това лято, и да бъде отменени. Това е малко вероятно“, смята Добромир Карамаринов, който също така е 5-и мандат шеф на родната федерация по  лека атлетика. “Без Олимпийските игри нещата няма да са същите, няма международна федерация, която да допуска дори, че може и да няма Олимпийски игри. Ние ще направим всичко възможно Олимпийските игри да се проведат, аз смятам, че и МОК е на същото мнение. Това, че жители на Токио са против, не че е без значение, но те бяха фактор в един по-ранен етап. За мен на 90 процента ще бъдат проведени Игрите, разбира се, не по начина, по който сме свикнали да ги виждаме. Не с атмосферата, с която сме свикнали да ги виждаме. Но ние трябва да свикнем с компромисите, те са навсякъде в ежедневието“, обобщи днешният гост в „Часът на шефа“.  Добромир Крамаринов е на мнение, че ако се въведе изискването да са ваксинирани всички състезатели на Олимпийските игри, това ще реши окончателно проблема с КОВИД-19. Ние трябва да се доверим на науката и това не е агитация в полза на ваксините, заяви шефът на атлетиката.

Въпреки удара върху спорта с отмяната на състезанията през 2020 г, пандемията не е засегнала финансово атлетиката, независимо от икономическата криза. “БФЛА парадкосално е с два нови спонсора, Европейската атлетика също има два нови спонсора, Световната атлетика не изгуби спонсори”, информира Карамаринов.

Относно очакванията към българските атлети на Олимпиадата, Д. Карамаринов сподели, че основно вниманието е насочено към Ивет, Мирела, Габриела, Тихомир. Имаме талантливо младо поколение, с което ако се работи правилно, в бъдеще ще постигнат значими резултати.

Добромир Карамаринов не пропусна да коментира и въпроса с лекоатлетическата база в страната, която през последните години беше основно ремонтирана. Много обекти бяха обновени и това беше цел на ММС и лично на министър Кралев, каза шефът на атлетиката. Той очаква да приключи строителството на залата в Бургас, за да кандидатстваме за домакинство на Европейско първенство през 2025 г. Процедурно не е възможно по-рано, а освен това за 2023 г вече е определен Истанбул да бъде домакин.