Грациите обраха всички награди за март

Грациите обраха всички награди за март

Националките по художествена гимнастика обраха всички награди за месец март. В традиционната анкета на Пресклуб “България”   Боряна Калейн спечели за втори пореден месец признанието за спортист №1, ансамбълът по художествена гимнастика заслужи приза за отбор №1, а Весела Димитрова бе избрана за треньор на месеца.

През март Боряна Калейн спечели три златни, един сребърен и един бронзов медал на Световната купа по художествена гимнастика в София. Грациите от ансамбъла се окичиха с три златни отличия, като постигна рекордна оценка в съчетанието с пет топки в многобоя – 44.150. и заслужено изведоха до върха в класацията и своята треньорка Весела Димитрова.

Калейн получи 13 гласа от участвалите в анкетата на Пресклуба 23 спортни медии и редакции, първата българка с олимпийска квота за Зимните игри догодина Александра Фейгин има 7 гласа, а след тях останаха  джудистът Борис Георгиев и борците Георги Вангелов, Кирил Милов, Миглена Селишка и Ивелина Николова.

“Благодаря за това признание за втори пореден месец – това е успех за цялата българска художествена гимнастика, надявам се това да е само началото”, каза след награждаването   Боряна Калейн. Тя поясни, че контузията й преминава, вече се чувства добре и е готова за следващите надпревари.

„В индивидуалното имаме само един сребърен медал от олимпийски игри. Моята цел е да спечеля златен медал, това, което зависи от мен, ще го направя, пък каквото стане. Няма как нищо да ни няма, но правим всичко възможно, за да сме максимално добре“. каза Боряна.

Нейната лична треньорка Марияна Памукова отбеляза, че следващото състезание, в което Калейн ще участва, ще бъде на Световната купа в Баку.

„Има съществена промяна в композицията на топка, има леки промени в другите три уреда – в това с топка промените са свързани с някои елементи, за да бъдем коректни. Всички работят и се стараят да постигнат максимална трудност, така че и ние работим в тази насока“.

Весела Димитрова е първа  в анкетата за Треньор на месеца, като получи  12 гласа,  след нея останаха  старши треньорът на БК „Рилски спортист“ Людмил Хаджисотиров и наставникът на националния отбор по борба /жени/  Петър Касабов с по 4 гласа,  старши треньорът на БК Берое  Таня Гатева и Мариана Памукова с по 2 гласа.

“Благодаря за оказаната чест, за избирането на ансамбъла и на Боряна Калейн за отбор и спортист на месеца. Пожелавам на всички ни много здраве и успешно представяне  на Олимпиадата в Токио”, каза Димитрова след награждаването  и допълни:

“Следващото  ни състезание ще бъде на Световната купа в Баку на 7 май. Това е второто ни явяване на Световна купа.  Надявам се момичетата да се представят добре, в много добра форма са, доволна съм от резултатите на тренировките. Надявам се да покажат това, на което са способни – сигурна съм, че техните възможности са по-големи от показаното в София. За ансамбъла ще има леки промени, но главно сме се насочили във финализиране на всички съчетания – работим върху прецизност и успеваемост. Ние сме си направили анализите на нашите конкуренти, можем да бъдем спокойни”, коментира Димитрова и заключи:

„Доста по-добре са момичетата физически, спортът ни е много тежък, но правим всичко възможно да ги съхраним  за Олимпиадата. От тази седмица работят на 100%”. Гимнастичките са много амбициозни, целим се в най-високия връх. Надявам се всички да са здрави, да са подготвени и да вземат това, което могат. Те за четири години много се изградиха като спортисти и ще се явят с пълното съзнание, че могат да спечелят медал в Токио”.

Ансамбълът в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова спечели убедително анкетата за Отбор на месеза със 17 журналистически гласа, БК Рилски спортист /Самоков/ е с 3, БК  Балкан /Ботевград/  с 2, а женският баскетболен отбор на Берое /Стара Загора/ има 1 глас.

 “Наистина сме щастливи, че играхме много добре в София и се надявам да се представяме все по-успешно на всяка следваща изява”, сподели капитанът на ансамбъла Симона Дянкова.