Скиор №1 Алберт Попов: „Рано или късно ще стигна там, където искам!“

Скиор №1 Алберт Попов: „Рано или късно ще стигна там, където искам!“

Очакваме 9-10 олимпийски квоти за Пекин 2022, сподели вицепрезидентът на БФ Ски Георги Бобев

Единственият ни сънародник в световния елит на алпийските ски Алберт Попов  днес получи значката „Златна България“ за спортист на месеца. Пампорово АД го зарадва с  традиционния ваучер за луксозен уикенд. На церемонията присъстваха личният треньор на състезателя Ивайло Борисов и вицепрезидентът на БФ Ски Георги Бобев. В традиционната анкета на пресклуб „България“ за м. януари Алберт оглави класацията на спортните редакции с 15 гласа, след като стана 6-и в старта за Световната купа в Шладминг, Австрия. Точно преди 2 г. за същото постижение той отново получи признанието на медиите, че е №1. На второ място в подреждането за спортист на януари със 7 гласа е най-добрият ни джудист Ивайло Иванов, който спечели исторически бронзов медал на Мастърс турнира в Доха. Трети е Тервел Пулев, който записа 16-а поредна победа в професионалния бокс.

След награждаването Алберт благодари на медиите за техния избор. Той определи сезона като труден, въпреки че крайният резултат е добър. Българинът приключи сезона в топ 30, на 26-а позиция на слалом в генералното класиране за Световната купа  и съвсем малко го отдели от първите 25 в коронната му дисциплина. В характерния свой стил на самокритичност Алберт Попов заяви, че във всеки старт е можел да подобри резултата си и пропуснатите точки е можел да ги има в актива си. „Рано или късно ще стигна там, където искам!“, отсече талантливият скиор. И продължи : „ Стига да я има любовта към спорта, всичко се случва. Чувствам се горд, когато има резултати и това ни кара да продължаваме да блъскаме и да се трудим”. След три сезона зад гърба си състезателят разкри, че е все по-мотивиран да стигне до почетната стълбичка и то не еднократно.

През февруари 2022 г са Зимните Олимпийски игри в Пекин и съвсем естествено е българинът в световния елит да има високи цели. В същото време опитът и знанията му са достатъчно сериозни, за да проявява разумна предпазливост към конкретни прогнози и очаквания: „Амбицията ми е да дам максимума от себе си, не искам да казвам конкретно място”, уточни Алберт. За евентуалното въвеждане на задължително ваксиниране срещу КОВИД-19 на участниците в Игрите, скиорът призна, че няма мнение по въпроса, но ако се стигне до такова изискване, той ще се съобрази с него. Вицепрезидентът на федерацията Георги Бобев поясни, че познатият КОВИД паспорт, въведен от Международната федерация по ски, със сигурност ще важи и следващия сезон.

„Олимпийските игри са нещо специално за нас. Хубаво е, че ще бъдат през февруари, тъй като през януари е върховата изява на възможностите на Алберт“, обясни треньорът Ивайло Борисов. Наставникът бе ясен, че няма какво да променя в плана за подготовка, защото Алберт е „на най-високото стъпало в конкуренцията, остава да стъпи на върха“. Екипът от специалисти, който работи с елитния състезател, е много добре подбран, стана ясно на пресконференцията. Преди два дни е стартирала физическата подготовка на Алберт.

Георги Бобев съобщи, че федерацията дава добра оценка на сезона. „Резултатите на нашите спортисти са стабилни“, обобщи вицепрезидентът на централата. “Един много странен и труден сезон, но самият факт, че Алберт е избран за спортист на месеца означава, че можем да го отчетем като успешен. Водещите ни спортисти показаха добри резултати, разбира се, имаше и резерви в някои състезания. Следващият сезон е много важен, тъй като в спорта усилията и постиженията се редят на олимпийски цикли“.

„Разчитаме на 9-10 квоти за Пекин 2022“, добави заместник-ръководителят на родните ски като в посочената цифра се включват всичките 4 вида спорт /алпийски ски, ски-бягане, ски скокове и сноуборд/. но уточни, че има доста неизвестни за Олимпийските игри. Поради пандемията тестовите състезания бяха отложени и миналата и тази година, напомни Бобев.

Той съобщи, че през 2022 г Банско няма да е в календара на Световната купа при мъжете или жените, но българският курорт отново ще приеме стартове от най-престижните серии през 2023 г.