Борислав Бояджиев: "Вярвам, че тези момчета ще се реализират и при мъжете!"

Борислав Бояджиев: "Вярвам, че тези момчета ще се реализират и при мъжете!"

Днес в пресклуб “България”старши треньорът на националния отбор по бокс за младежи Борислав Бояджиев отново поздрави момчетата за отличното им представяне на Европейското първенство в Будва, Черна гора. Младите ни таланти се завърнаха преди седмица от шампионата, където Радослав Росенов (60 кг) и Уилиам Чолов (75 кг) спечелиха златни медали, а Даниел Кирилов (57 кг) и Кирил Борисов (+92 кг) се поздравиха с бронзови отличия. Това отреди на отбора ни четвърто място в класирането по медали.

„Доволен съм и поздравявам момчетата за представянето им. Трябва да се отбележи, че ние сме на четвърто място с 4 медала от общо 7 участника. Русия и Украйна отидоха на първенството с пълни отбори по 26 момчета и момичета, така че това още веднъж говори за нивото, както на нашите състезатели, така и на целия турнир”, коментира Бояджиев.

На пресконференцията бяха и трима от медалистите ни – Уилиам Чолов, Даниел Кирилов и Кирил Борисов. Последният ще продължи да участва при младежите и догодина, докато първите двама, заедно с Росенов, ще се включат към подготовката на мъжете.

„Вярвам, че с правилна работа, тези момчета ще се реализират и при мъжете. Това са хубави, талантливи боксьори, които се влагат в подготовката. Те вече водиха занимания с мъжете и съм сигурен, че няма да се огънат. Ще имат встъпителни турнири, догодина има и Европейско първенство за мъже до 22 години, където ще могат да усетят разликата и да видят на какво ниво са. Така или иначе, голямата цел пред тях, а и пред мъжкия ни отбор, е реализиране на Олимпийските игри в Париж”, допълни Борислав Бояджиев.

Борислав Бояджиев направи интересно сравнение относно финалния мач на Радослав Росенов на Европейското първенство в Будва. Талантът ни спечели след подадена контестация в двубоя с руснака Алексей Шендрик. До този развой се стигна, след като първоначално реферите ощетиха родния национал и го оставиха със сребърен медал след 2:3 гласа.

„Още в самото начало съдията на ринга, който бе от Азербайджан, разби играта на Росенов. Не спря да му прави забележки. Това е все едно да играете футбол и съдията да вдига засада всеки път, когато вашият отбор мине центъра. Същото беше и с Радо. Прати съперника два пъти в нокдаун, но не бяха отбелязани. Накрая, 20 секунди преди финалния гонг, му отнеха точка за задържане. Това реши и изхода на срещата и именно срещу това решение подадохме контестация. Последваха дълги часове на чакане, докато не решиха в наша полза. Руснаците пък дадоха контестация за тяхната загуба на финала от Уилиам. Радващото е, че справедливостта възтържествува”, обобщи старши треньорът Бояджиев в Пресклуб „България“.