Биляна Дудова и Георги Калчев с наградите за спортист и треньор на месеца

Биляна Дудова и Георги Калчев с наградите за спортист и треньор на месеца

Световната шампионка по борба за жени  в кат. 59 кг Биляна Дудова и нейният треньор Георги Калчев днес получиха  наградите за октомври, след като заслужено спортните редакции ги поставиха на първо място в традиционната анкета на пресклуб „България“.  На церемонията присъства и генералният секретар на федерацията Валентин Райчев. Биляна спечели с 23 от 23 гласа  в подреждането за спортист на месеца. Нейният наставник има 12 гласа. На второ място е треньорът на отбора на месеца, младежкия национален отбор по бокс,  Борислав Бояджиев /7 гл./,  трети е старши треньорът на БК Рилски спортист Людмил Хаджисотиров /4 гл./.  Биляна Дудова видимо изрази радост от малката „Златна България“ и ваучера за луксозен уикенд в курорта Пампорово. Георги Калчев хареса бижуто „Златен трикольор“, като световната шампионка и нейният треньор благодариха на медиите за победния резултат.  

Биляна, която стана и европейска шампионка тази пролет, заяви, че най-вече трябва да се стреми да защити световната и европейската си титла догодина.  Тя цитира мисълта на двукратната олимпийска вицешампионка и пет пъти световна номер едно Станка Златева, че по-лесно е да стигнеш до върха, но много е трудно да останеш там. Биляна е изгледала всичките си срещи на тепиха от Световното първенсгво в Норвегия и си е дала сметка за някои грешки, сподели самата тя. Биляна е щастлива, че е извоювала това, за което си е мечтаела, когато е започнала с борбата.  И е открила чара на този спорт, затова се надява, че със своите успехи  ще помогне на много други момиченца  да се запалят по борбата.  Биляна е готова за големите постижения догодина, смята олимпийският шампион Валентин Райчев. 

Никога не съм слизал от тепиха. Кецовете ми винаги бяха в багажа, призна треньорът на Биляна Дудова Георги Калчев.  Неговата състезателка се завърна  от лагер в Унгария, предстои лагер и във Франция, но ще има и други, те ще бъдат включени в програмата за подготовка според международния календар, подчерта В. Райчев.

През декември подготовката започва на Белмекен. На 10-и предстои да пристигнат 25 национални състезатели от Иран, съобщи още генералният секретар на федерацията по борба.