Ивет Горанова е Спортист на годината на БНФ Карате

Ивет Горанова е  Спортист на годината на БНФ Карате

Бойното изкуство влиза в програмата на училищата у нас

На тържествена церемония днес в Музея на спорта президентът на Българската национална федерация Карате Алексей Петров, вицепрезидентът Русалин Русалинов и генералният секретар Борис Николов връчиха наградите за 2021 г на най-добрите състезатели и треньори. Централата отличи 16 свои представители в стиловете карате до, шинкиокушинкай и шотокан.

Олимпийската шампионка от Токио Ивет Горанова очаквано стана Спортист на 2021 г, а нейният треньор Ангел Ленков е Треньор на годината. На второ място в олимпийското карате е европейската вицешампионка за жени Александра Стублева, а третото място заема Васил Ривов, който се класира 7-ми на Световното първенство за мъже и жени в Дубай. Кристина Свиленова и Владислав Вакарелов са отличени за представянето си на татамито през тази година. За принос към карате до в подготовката на националния отбор вкл. и на Ивет Горанова федерацията обяви сред наградените и двама чуждестранни треньори – Роксандра Атанасов от Сърбия и Франческо Пулео от Италия.

В направление шинкиокушинкай на първо място е 20-кратният европейски шампион Валери Димитров. На второ място е еврошампионката Иванка Попова. Топ  3 завършва с бронзовия медалист Борислав Байчев. Виктор Байчев и Калоян Ташев бяха отличени за своето представяне през годината. А Димитър Трампов получи специално изработения плакет за Треньор на 2021 г.

В стил шотокан оценка за най-добро представяне бе дадена на  световната шампионка Десислава Лачовска  и  на световния вицешампион Ивайло Петков.

Президентът на БНФ Карате Алексей Петров поздрави всички състезатели, треньори и специалисти, благодарение на които бойното изкуство изпраща най-успешната си година откакто го има на българска земя. За почти 30 години ог създаването си в БНФ Карате вече членуват 92 клуба.

Ивет Горанова донесе първата олимпийска титла при първото участие на карате в програмата на Олимпийските игри. Г-н Петров сподели, че карате има още шанс да остане част от Игрите и в Париж 2024. Необходими са някои промени от страна на Световната федерация. 

Престижът на България в световната карате общност е безспорен и ще кандидатстваме за домакинство на Световно първенство за мъже и жени през 2025, съобщи президентът на националната ни федерация. А през ноември догодина ще сме домакини на Европейско първенство в София. Г-н Петров сподели още, че от 10 години федерацията отстоява идеята карате да стане част от програмата за обучение в българските училища. Ръководството на БНФ ползва опита на Полша, Германия, Италия, където това е постигнато и сега предстоят задълбочени разговори с МОН, стана ясно още днес.  

Алексей Петров изрази специална благодарност към медиите, които винаги за федерацията са били първата, не четвъртата, власт. Той изтъкна, че Ивет Горанова заслужава да бъде избрана за Спортист на България за 2021 г, защото след Олимпийските игри тя продължи да се подготвя за Световното първенство в Дубай през ноември и спечели бронзовия медал. Освен таланта и трудолюбието на татамито, Ивет е изключително вдъхновение за децата. Именно това съчетание е мотива тя да бъде включена заедно с още три спортни легенди във филма, който се снима за Музея на спорта, съобщи директорката Катя Иванова.