Камен Михайлов няма да се кандидатира за председател на АФБ

Камен Михайлов няма да се кандидатира за председател на АФБ

На пресконференция в Пресклуб „България“ Камен Михайлов, който в началото на годината  подаде оставка като президент на Автомобилната федерация на България (АФБ), обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат на предстоящото на 26 ноември извънредно Общо изборно събрание. Генералният  секретар Калоян Станчев обаче информира, че вероятно ще се кандидатира.

На пресконференцията за връщането на лиценза на централата заедно с тях  участваха изявени пилоти от българския автомобилен спорт.

Камен Михайлов  показа пред репортерите  решенията  на Административния и Върховния административен съд за спиране изпълнението на заповедите за отнемане на лиценза на АФБ. През миналия месец Министерството на младежта и спорта пък отмени предишната заповед за издаване на лиценз на Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС).

Михайлов коментира, че вероятно след изпращането на информацията за връщането на лиценза на АФБ, в България няма да пристигнат очакваните двама представители на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА), както бе планирано.

 „От ФИА вече потвърдиха, че Съюзът на българските автомобилисти (СБА) е единственият техен легитимен представител в България. Те не се бъркат във вътрешни конфликти“, заяви Михайлов и добави, че благодарение на министър Весела Лечева и подкрепата на СБА, лицензът им е върнат. Сезонът е провален, но все пак  до края на годината ще има опит да се организират няколко състезания.

Генералният секретар на АФБ Калоян Станчев увери, че Автомобилната федерация на България е готова да разговаря с представители на Българската федерация по автомобилен спорт, за да се стигне до евентуално обединение между двете организации.

„На предишна среща те не приеха протегнатата ръка, но въпреки всичко и в момента сме готови да седнем на една маса, защото нашият спорт губи от конфликта. Отворени сме за дебати“, коментира  Станчев и уточни, че до 20 ноември е срокът за подаване на документи от желаещите да организират състезания през новия сезон, за да се изготви календара за 2023 г.. До края на 2022-а се планират няколко прояви – пистово състезание на 19-20 ноември, рали Твърдица-Елена, както и едно офроуд състезание на 3-4 декември. За тях няма да има такса участие, а разходите по лицензирането ще се поемат от АФБ, за да бъдат облекчени пилотите и отборите.