Стоян Саладинов пак зарадва самбистите с премии след световните първенства

Стоян Саладинов пак зарадва самбистите с премии след световните първенства

Днес в пресклуб „България“ спомоществователят на БФ Самбо, многократният шампион по борба, самбо, джудо и карате, авторитетният треньор, преподавател и експерт по бойни спортове Стоян Саладинов връчи премии на медалистите от световното първенство за мъже и жени този месец в Киргизстан и за младежи и девойки в Армения през октомври. По-рано тази година той осигури парични стимули и за състезателите, които донесоха отличия на европейското първенство по самбо в Нови Сад, Сърбия. Човекът с голямо сърце, посветил живота си на спорта и обучавал специалния отряд за борба с тероризма, е обичан и посрещан   с истинска благодарност от състезатели и треньори от различни поколения. Председателят на федерацията по самбо Росен Димитров направи паралел с времето на неговата състезателна кариера и изрази съжаление, че тогава е нямало щедър дарител като Стоян Саладинов.

За бронзовите си отличия при мъжете на Световното първенство трима самбисти получиха парични възнаграждения: Борислав Янаков /58 кг/ , Иван Хърков /79 кг/, Емил Незиров /, бойно самбо, 71 кг/. При девойките и младежите финансови стимули бяха връчени на още четирима състезатели, също носители на бронзови медали от Световното първенство в Армения:  Лилия Георгиева, Анна Стоева, Станислав Стефанов в спортното самбо, както и  Християн Ямболиев в бойното самбо. При това в бойното самбо за първи път тази година е проведено Световно първенство за младежи. Премии имаше и за юношите и девойките от Европейското първенство. Стоян Саладинов бе предвидил награди и за треньорите –   за старши треньора на националния отбор за мъже и жени Васил Соколов, на младежите и девойките Красимира Томова и за Иван Нетов – международен съдия и личен треньор на Иван Хърков.

„Това е супер успех, 99 процента доминира Азия“, коментира представянето на мъжете в Киргизстан В. Соколов.Географията на самбото се разширява все повече и медалите стават все по-трудно постижими. Световното първенство имаше награден фонд от  200 хил. долара, добави още той.  

“ Момчета, този път няма да имате медали“. Така Иван Нетов искал да подготви психологически състезателите, че ще останат извън челната тройка в света, като се има предвид  мощната конкуренция на Световното първенство. „Радвам се, че ме опровергаха“, каза днес елитният рефер и треньор.