Плувната щафета и Кристиян Минковски са №1 на месеца

Плувната щафета и Кристиян Минковски са №1 на месеца

ЙОСИФ МИЛАДИНОВ КАЗА „СБОГОМ“ НА ШВЕЙЦАРИЯ, ЩЕ ТРЕНИРА САМО С НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

Днес националният селекционер по плуване Кристиян Минковски и националната щафета мъже на 4х200 м кроул получиха наградите за декември. Пресклуб „България“ връчи традиционния „Златен трикольор“ на Минковски, а компанията “Burnit Sun System” зарадва със специално изработен стилен плакет. Получи го състезателят на първи пост Петър Мицин. На церемонията присъстваха председателят на федерацията Георги Аврамчев и генералният секретар Димитър Бобев, както и един от най-титулуваните ни плувци – европейският вицешампион на 100 м бътерфлай от 2021 г Йосиф Миладинов – постигнал в същата дисциплина второ най-добро време в света при мъжете за 2020 г.

Петър Мицин, Калоян Братанов, Антъни Иванов и Йордан Янчев записаха имената си в историята на родното плуване, след като за първи път българска щафета се класира за финал на Световно първенство. Големият успех на четиримата в Мелбърн, Австралия миналия месец им донесе категорична победа в анкетата на пресклуб „България“ сред спортните редакции – 23 от общо 25 гласа. С 2 гласа след плувците е ПФК ЦСКА – лидер във временното класиране след есенния полусезон в efbet Лига. Сред треньорите Кристиян Минковски води с 20 гласа, следван от старши треньора на ЦСКА Саша Илич /3 гласа/ и старши треньора на БК Рилски спортист Людмил Хаджисотиров /2 гласа/.

След награждаването председателят на БФ Плувни спортове Аврамчев благодари на медиите за техния избор и подчерта, че националният отбор от 15-16 млади плувци имат потенциал да покрият норматив за Олимпийските игри 2024 и да постигнат по-добро класиране от Токио. За това говори и фактът, че само 5 стотни разделиха щафетата на 4х100 м от финал на Световното първенство в Мелбърн, каза още Аврамчев. Ръководителят на централата е оптимист и за Световното първенство в Япония през юли тази година, за което вече има покрити нормативи. Доказателство за растежа на родното плуване е и това , че на конгреса на Световната федерация по водни спортове вече се говори с уважение за участието на България, сподели своето впечатление от форума Аврамчев.

От своя страна, генералният секретар на родната федерация Бобев благодари за признанието на медиите за успеха на плувците и изрази надежда, че с допълнителния стимул, каквито са наградите, състезателите ще постигнат още по-добри резултати.

Моята цел номер едно е да покрия нормативи за Олимпиадата в квалификациите, които започват от март, заяви Петър Мицин. Освен свободен стил, 17-годишният талант плува и бътерфлай и твърди, че еднакво му допадат двата стила.

Йосиф Миладинов обяви днес решението си да не тренира повече в Швейцария, а да се подготвя централизирано само с националния отбор под ръководството на Кристиян Минковски за европейски, световни първенства и покриване на олимпийски норматив. Още в края на миналата година елитният плувец сподели, че след разочароващите резултати трябва да направи крачка към голяма промяна. Днес той разкри, че доста дълго е мислил какво да направи и се надява да се върне там, където е бил. Минковски сподели, че е работил с Йосиф много години и е сигурен, че той ще успее.

Председателят на федерацията Аврамчев изтъкна, че годишно над 200 дни е централизираната подготовка на националните състезатели, а след представения проект пред ММС очакванията са да разполагат с повече финансови средства през тази година. От думите му стана ясно, че вратата на министър Весела Лечева не само че е винаги отворена за федерацията, но и обсъждат съвместно всеки аспект на спортната дейност. В момента 25 национални състезатели са на лагер в Одрин още една седмица. След това ще има тестове и подготовката ще продължи 20 дни на Дианабад. После започва поредицата от състезания, вкл. и държавното първенство, което е квалификация за Световното първенство в Япония.