Спортист №1 на януари Ивайло Иванов: Не се състезавам за пари, за да не загубя себе си

Спортист №1 на януари Ивайло Иванов: Не се състезавам за пари, за да не загубя себе си

Това заяви днес капитанът на националния ни отбор по джудо в Пресклуб „България“, след като получи наградите за спортист на месеца – значката „Златна България“ и подаръчен ваучер за луксозен уикенд за двама в Пампорово. На церемонията присъстваха президентът на БФ Джудо доц. д-р Румен Стоилов и неговият заместник Даме Стойков. През януари Ивайло Иванов грабна златото в кат. 90 кг на „Гран при“ в Португалия след 5 поредни победи с ипон, като на финала срази бронзовия медалист от Олимпийските игри в Токио Кристиян Тот. Този успех му донесе 17 от общо 26 гласа в анкетата на пресклуб „България“ сред спортните редакции, което убедително го постави на първото място сред номинираните състезатели за януари. Втори с 8 гласа е най-добрият ни сноубордист Радослав Янков, който се класира на четвърто място на Световната купа в Банско. Третото място с 1 глас е за Тайбе Юсеин, която извоюва златото при 65-килограмовите дами на тепиха на силния международен турнир „Анри Деглан“ във Франция.

След церемонията Ивайло благодари на медиите, гласували за него, като акцентира върху важността  на избирането му за спортист на месеца, защото това е оценка за неговия труд и отношение към спорта джудо като цяло. В понеделник той заедно с националния отбор заминават за Чехия, където ще се проведе подготвителен лагер с няколкостотин джудисти. В края на март му предстои участие на Световната купа в Грузия и веднага след това на Световната купа в Турция.

 „Надявам се скоро пак да съм тук за следващата награда“, каза Ивайло Иванов, имайки предвид обичайната премия от федерацията за всеки спечелен медал на състезание от голям ранг. Преди броени дни БФ Джудо обяви премии за медалите от предстоящото Световно първенство в Катар от 6-и до 13-и май – 20 хил. лв за шампион, 15 хил. лв за вицешампион и 10 хил. лв за бронз. Ивайло благодари на федерацията за всичко, което прави за него и съотборниците му.

“Финансовото осигуряване е важно, но не това е главната цел, отсече  многократният носител на медали от Гран шлем и Гран при турнири, двукратен европейски вицешампион и шампион на Световните военни игри. „Никога не сме се състезавали за пари, защото губиш себе си и губиш това, за което го правиш. Спортът е пример за по-малките. Аз не искам да съм бизнесмен“, заяви Ивайло Иванов. В потвърждение на думите му вицепрезидентът на федерацията Даме Стойков обърна внимание, че джудото е най-бързо развиващия се спорт у нас – в най-малкия клуб тренират 150 деца, на състезание се явяват между 800 и 1000 участници. Само за 5 години и половина, откакто заедно с доц. Стоилов ръководят федерацията, картотекираните състезатели са се увеличили два пъти и полина.

„Сигурен съм, че мога да спечеля медал на Световното. Важно е да съм здрав“, сподели още талантът на татамито. Той припомни предишното Световно първенство, когато поради контузия остана 7-ми в класирането, но преди това победи първия и втория в ранглистата.  Съставът за Световното първенство е 99 на сто готов, съобщи доц. Стоилов.  При мъжете ще разчитаме на Денислав Иванов в кат. 66 кг, Марк Христов в кат. 73 кг, Георги Граматиков на 81 кг, Ивайло Иванов в кат. 90 кг и Борис Георгиев в кат. 100 кг. При жените Габриела Димитрова ще представя страната ни в кат. 52 кг, Ивелина Илиева е на 57 кг, Лидия Брънчева е в кат. 70 кг и в тежката категория на татамито ще бъде изпробвана дебютантка. Освен в индивидуалното състезание, можем да участваме и в отборната надпревара . Сред утвърдените имена отсъства двукратният европейски вицешампион на 60 кг Янислав Герчев, който сега е в кат. 66 кг и се възстановява след операция на двете ръце във Франция. Заболяването е в резултат на тренировъчно-състезателната дейност.  

Доц. Румен Стоилов призна, че не е изкушен от мисълта да поеме отново ръководството на самбото след превъзходната оценка за личните му качества и приноса му за развитието на този спорт в България, дадена  от президента на световната централа в интервю пред „24 часа“ вчера. Росен и Румен Димитрови много добре се справят  начело на федерацията по самбо, обобщи доц. Стоилов и даде да се разбере, че този боен спорт остава в сърцето му, но изцяло е ангажиран с федерацията по джудо.