Президентът на Славия Венцеслав Стефанов: „Не съм предполагал, че в ЦСКА може да има такива вандали!“

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов: „Не съм предполагал, че в ЦСКА може да има такива вандали!“

 “В тази държава трябва да има ред и здрава ръка. Имаме си всичко в нашата страна, но няма кой да удари по масата. Този, който прекъсне уличната престъпност, ще бъде премиер за много дълго време. Не мога аз да определям какви трябва да бъдат наказанията. Държавата трябва да накаже тази група наркомани, които вандалстват. За следващите мачове срещу Левски и ЦСКА билетите ще бъдат по 100 лева, след като сега имаше 1300 счупени седалки. Българският футболен съюз не може да накара стадото да си изхвърли мършата. Вандализмът може да бъде спрян със санкции от държавата. Единствено в България се чупят стадионите”, коментира президентът на Славия опустошителната картина по трибуните на стадион „Александър Шаламанов“ , след като червените фенове изпотрошиха седалките на мача миналата неделя.  В. Стефанов е категоричен, че за да бъдат осъдени вандалите, така както предвижда Наказателният кодекс, трябва да влезе полицията на стадиона, а не да се разчита на стюардите.  

„Аз не обвинявам стюардите. Те колко са, 20-30-50? Какво ще направят с тая тълпа? Нямат закон, не са оторизирани“.  Стефанов наблегна, че държавата не трябва да наказва Гриша Ганчев и ЦСКА, а „онези наркомани и идиоти, които са там“.  Президентът на най-стария столичен клуб, който вчера отбеляза 110-годишнината си,  посочи като ефективен метод срещу унищожаването и повреждането на имущество полагане на обществено-полезен труд от извършителите: „Едно време имаше наказание да чукат един месец камъни в тухларните. После излизат като пеперудки, по-нежни от Вас“, каза още собственикът на Славия.  

Той смята, че е възможно също така БФС да въведе санкцията отнемане на точки от класирането на отбора, чиито фенове са извършили посегателства върху имуществото, но само ако тази мярка се обяви в началото на първенството, така че предварително да е ясно какво следва при прояви на вандализъм. На въпроса какъв е срокът да покриване на щетите, В. Стефанов отговори, че се подава жалба и чакаш да ти дойде редът. 

Собственикът на Славия сподели, че миналата седмица е гледал мача на Барса срещу Реал Мадрид. „Реал победи с 4 гола, но нямаше ексцесии, нямаше простотии, нямаше нищо на стадиона.  В никакъв случай баските не са по-културни от българите, но имат държава и имат закони, които се спазват“, разказа В. Стефанов.  Той е имал среща с ръководството на Барса,  където премина младият талант на Славия Мартин Георгиев.  „Държах да отида да видя с очите си за какво става въпрос след публикациите в пресата. Срещнахме се с ръководството на Барселона. Доволни са от него и развитието му, добре се справя и с езика. Той е един от футболистите им, с които са свързани надеждите им“, похвали го Венцеслав Стефанов.

Той не пропусна да  коментира и самия двубой срещу ЦСКА-София, загубен с 0:2 миналата неделя, когато главният арбитър Станислав Тодоров отмени гол за “белите” след дълга консултация с видео асистент рефера. Тогава на вратата на Славия беше ветеранът Георги Петков, който замени младия национал Светослав Вуцов.

“Не съм съгласен, че главният съдия трябва да се съобразява с видео асистент рефера. Ако сега бяхме повели с 1:0 срещу ЦСКА на полувремето, определено имахме много сериозни шансове да победа. Вуцов имаше нужда от глътка въздух. Тези колебания, които допусна в последно време, няма да се отразят на бъдещето му. Сега предстоят много сериозни мачове за нас”, коментира още дългогодишният ръководител на футбола.

Той се спря и на въпроса за бъдещето на треньора Златомир Загорчич.   Слабите резултати през пролетта доведоха до слухове за раздяла на столичани със сръбския специалист.

“Ако Заги е решил, че не му се работи, да дойде и да каже. Поне пред мен не е казвал това. Не сме имали намерение да се разделяме с него. На този свят няма нищо вечно”, обобщи Стефанов .  „Този, който обича Славия, нека да я обича! А не да се въртят като ветропоказател. Довчера викаха: „Заги, Заги!“ А сега се обърнаха срещу него“, укори благодетелят на белите променливите настроения на феновете.