Братан Ценов след Европейското първенство по борба: „Имаме потенциал и това се видя!“

Братан Ценов след Европейското първенство по борба: „Имаме потенциал и това се видя!“

Това сподели днес на обширна пресконференция в пресклуб „България“ старши треньорът на националния ни отбор по класическа борба след  знаковия успех на трикольорите на тепиха на Стария континент при мъжете и жените в хърватската столица Загреб – 11 медала, от които 3 златни, 3 сребърни и 5 бронзови.  С това завоевание състезателите в класическия, свободния стил и жените прекрачиха границата във времето от 4 десетилетия, за да достигнат исторически връх миналата седмица, когато шампионите Мими Христова /65 кг/, Юлияна Янева /68 кг/ и Едмонд Назарян /60 кг, класически стил/, вицешампионите Микяй Наим /66 кг, свободен стил/, Рамазан Рамазанов /70 кг свободен стил/ и Кирил Милов /97 кг, класически стил/, както и бронзовите медалисти Абу Муслим Амаев /63 кг, класически стил/, Семьон Новиков /87 кг, класически стил/, Георги Вангелов /57 кг, свободен стил/, Евелина Николова /57 кг/ и Биляна Дудова /62 кг/ успяха да покажат класата си.

„Всички се бориха със сърце! Най-важното занапред е Световното първенство и да вземем максимум олимпийски квоти“, сподели днес президентът на федерацията по борба Христо Маринов и напомни: „Нека не се главозамайваме!“

  “Дай Боже да сме здрави и да сме добре, за да бъдем занапред още повече хора тук на това място”, пожела си Братан Ценов по време на съвместната пресконференция с националния отбор, в която участваха 10 от 11-те медалисти на Европейското първенство.  “Имаме потенциал  и го показахме на това първенство. Има и момчета, които не взеха медали, но могат да подобрят представянето си“, убеден е специалистът.  Той благодари от душа и сърце на президента на федерацията Хр. Маринов, на ММС, на Гриша Ганчев и Данаил Ганчев, които винаги оказват подкрепа, така че отборът да разполага с всичко необходимо. 

“Много благодаря за подкрепата от всички мои близки и от цяла България. Радвам се за това, което успях да направя. Щастлив съм“, бяха думите на двукратния европейски шампион Едмонд Назарян, който през 2020 г завоюва първата си титла в кат. 55 кг при класиците, а  сега направи дубъл, но вече в олимпийската категория 60 кг. Синът на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян буквално прекърши на финала молдовеца Чобаноу с 13:0.  „Никога да не се отказвам, да излизам спокоен на тепиха!“ Така му повтарял всеки път преди важно състезание баща му и той следвал съвета му, разказа днес Еди Назарян. “Очаквах тази титла. Първата може би беше по-сладка, защото бях по-малък и тепърва излизах при мъжете“, добави словоохотливият талант на тепиха. “Арменецът (Кеворк Грегорян на полуфиналите) ми е приятел и е трудно да се бориш с него. Бях в Армения на подготовка и с него се познаваме много добре. На тепиха обаче приятели няма. Там е война”, добави Назарян.

Кирил Милов обаче преживява разочарование след загубения финал срещу олимпийския шампион от Рио, 4-кратен световен и 6 пъти европейски шампион Артур Алексанян в кат. 97 кг на класическия стил.

 “Радвам се, че успях да взема медал, но не е златен и изпитвам леко огорчение. Радвам се, че целият национален отбор показа, че можем да бъдем сред най-добрите и сме едни от най-добрите. Надявам се да го покажем на световното първенство, да вземем квоти и на следващата Олимпиада да бъдем много по-добри от предишната”, заяви Милов.

“Благодаря на България, че ми даде възможност да се състезавам. Ще работя усилено, за да представям страната”, заяви  бронзовият медалист на 63 кг Амаев .

Носителят на пояса “Никола Петров” Новиков добави: “Моят резултат не е много хубав, но този медал ми е първи за България. Надявам се скоро да донеса и златен”.

“Благодаря на момчетата, защото показаха характер и стигнаха до медалите. Вярвам от доста години, че имаме възможност да ги вземем, но все малко не ни достигаше”, заяви старши треньорът на националния отбор по борба свободен стил Валентин Ангелов.

България тръгна на шампионата с два финала, като Микяй Наим на 65 кг и Рамазан Рамазанов на 70 кг останаха със сребърни отличия. Олимпиецът Георги Вангелов заслужи бронз на 57 кг, а Али Умарпашаев получи контузия, въпреки че се класира на полуфинал на 74 кг.

„Вангелов този път беше готов за шампион и трябваше да стане такъв, въпреки че в последния момент решихме да сменим категорията. За Микяй също мога да кажа хубави думи. Човек постига резултати, когато си повярва. Полагаме много труд и той показа, че е достоен да бъде медалист от големи първенства. Рамазанов загуби от доста добър състезател – Хаджи Алиев, когото всички в борбата познават. И той занапред може да носи медали“, направи равносметка В. Ангелов. 

“Надявам се да се съберем здрави и за световното да реализираме това, което дълги години не постигаме – квоти за Олимпийски игри. В отбора има момчета, които ще покажат, че са достойни да участват на Олимпиада”, смята Ангелов.

“Съжалявам, че не успях да взема по-добър медал. Време ми е да взема едно злато и да си запиша името в историята. Не съм доволен от това класиране, така че ще се боря за повече на световното първенство и за квота за Олимпиадата”, каза Вангелов в пресклуб „България“.

Сребърният медалист Микяй Наим добави: “Това за мен е първи медал във възраст мъже. Надявам се занапред да взимам все повече отличия”.

“Благодаря на всички за вниманието и уважението към нас и федерацията. Радвам се, че все още успяваме да ви радваме. Аз обещавам да имаме още повече успехи”, заяви старши треньорът на женския отбор по борба Петър Касабов.  Той благодари специално на президента на федерацията Христо Маринов, на Гриша Ганчев и Данаил Ганчев за осигурените отлични условия на подготовка.

„За втори път станах европейска шампионка и съм много щастлива, че достигнах пак до този връх. Имах тежка травма, която ме извади от строя, имах и няколко турнира,  в които не успях да вляза в медалите. Много съм щастлива, че станах шампион на европейското”, каза  шампионката на 65 кг Мими Христова.

“Изключително много се радвам за този мой успех в голямата борба. Това ми е първата европейска титла. Подготовката мина добре, след като се върнах след поредна тежка травма, но това са нормални неща в нашия спорт”, заяви шампионката на 68 кг Юлияна Янева.

„Поздравявам всички шампиони и се радвам, че чухме българския химн много пъти. Обещавам, че на световното ще направя всичко възможно и аз да донеса отличие. Медалът обаче си е медал и въпреки че е бляскав, от задната страна той е тъмен и всеки си знае какво е платил, за да стигне до него. Допуснах грешки, ще работя над тях и следващия път ще се представя по-добре”, заяви бронзовата медалистка на 62 кг Дудова.

Николова, трета на 57 кг, добави: “Донякъде съм щастлива, че отново съм с медал от голямо първенство, но това е далеч от целите, които съм си поставила. Следващата е квота за Олимпиадата, а златния медал ще го преследвам до тогава”.

След пресконференцията тримата треньори споделиха пред представител на пресклуб България, че очакват общо не по-малко от 10 олимпийски квоти – 3 в свободния, 3 в класическия стил и 4 при жените.