Гоним на Световното класиране в топ 10, двама щангисти сменят категорията

Гоним на Световното класиране в топ 10, двама щангисти сменят категорията

„Тъмните години в щангите свършиха“, заяви днес в пресклуб „България“ президентът на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид по повод официалното встъпване на новото ръководство след вписването му в търговския регистър.  Драмата в централата продължи цели 2 години заради вкопчилия се във властта бивш шеф Неделчо Колев, който бе отстранен от поста с гласовете на почти 100 процента от клубовете.  В момента се извършва финансов одит на федерацията и той ще бъде готов до 31-ви май, когато ще бъде представен на Общото отчетно събрание. На форума могат да присъстват представители на медиите, отправи покана г-н Маджид. Той е поканил и президентите на Международната и на Европейската федерация.  Родната централа е натрупала дългове към ММС, към доставчици, към хотели за проведени лагери. Предстои подписване на споразумение за разсрочване на задълженията към ММС, така че в определени срокове на по-малки вноски федерацията да изчисти борчовете си, съобщи още президентът на БФВТ.

Едноличната битка за мъст на всяка цена от страна на Неделчо Колев подложи на психически тормоз състезатели и треньори до степен на война на нерви, което рефлектира и върху подготовката.

„ Аз бях по-песимистично настроен за резултатите. Закъсняхме много с подготовката за Европейското първенство. Бяхме 2 години отборно първи в Европа, сега сме четвърти. Това беше последица от подготовката. Дано това да е последната такава, никога повече да не се случва“, сподели днес старши треньорът на националния отбор Иван Иванов, който изрично направи уговорката, че не иска да влиза в подробности за кошмарния период преди Европейското първенство в Ереван.

“Закъсняхме с подготовката с месец, дори повече. Можем да благодарим на треньора Иван Иванов за лагера в Русе. Медалът е малко начало за мен. Тъмните години във вдигането на тежести свършиха, както каза президентът Ариф Маджид”, сподели  Васил Маринов, който спечели сребърен медал  в изхвърлянето и остана на пето място в двубоя на Европейското първенство в кат. 109 кг.

“Щастлив съм от победата. Не бях добре подготвен, но се справих. Това ми е любимата титла, защото я посветих на моя син”, каза трикратният европейски шампион Ангел Русев. “Детето ми се роди и бях много емоционален. Бях повече до него и до семейството. Не тренирах сериозно”, призна Русев, който въпреки това триумфира с титлата в Ереван в кат. 55 кг.

“Представих се достойно с оглед на това, че имах и контузия“, каза Иван Димов, който спечели бронзов медал от Европейското първенство в категория до 61 кг. Той е европейски шампион от Тирана преди година.

На пресконференцията в пресклуб „България“ стана ясно, че Ангел Русев ще се качи в кат. 61 кг, тъй като неговата категория 55 кг не е олимпийска.  В новата категория той ще се конкурира с Иван Димов и Габриел Маринов за място в отбора. „Там ще е най-жестоката битка за олимпийска квота“, коментира личният треньор на Ангел Радослав Атанасов.

Васил Маринов ще слезе в  категория 102 кг, където има шанс да се класира в топ 10 на Световното първенство, което е олимпийска квалификация, заяви личният му треньор Николай Колев. Първенството на планетата е през септември в столицата на  Саудитска Арабия Рияд.  

„Целта на Световното първенство е класиране в топ 10, а не медали, с оглед на олимпийските квоти“, поясни старши треньорът Иван Иванов. След държавното първенство в средата на май националният отбор ще започне подготовката за Световното първенство.  Ще се огледат детайлите от гл. т. на разходите и структуриране на подготовката, добави А. Маджид.