БФ Джудо награди европейската вицешампионка Габриела Димитрова

БФ Джудо награди европейската вицешампионка Габриела Димитрова

Премията й бе връчена в пресклуб „България“ от президента на федерацията доц. д-р Румен Стоилов, който заедно със своя заместник Даме Стойков стимулират със собствени средства всеки голям успех на състезателите в продължение на 5 години, откакто поеха управлението на олимпийския боен спорт. На Европейското първенство до 23 години в Потсдам, Германия, Габриела Димитрова спечели сребърния медал в кат. 52 кг. 

“Щастлив съм за Габриела, защото за нас е важна не само премията, но и уважението и грижата, която показваме към младите, а и към утвърдените състезатели“, каза доц. Стоилов.

“Може да се каже, че спечелването на този медал беше преломен момент за мен. Преходът от девойки в жени не е лесен, беше трудно за всички. Този медал допринесе за моята мотивация, а и тази на треньора ми. Видяхме, че нещата се получават, че вървим в правилната посока. Следващата година ще се състезавам  при жените и това отличие ми даде тласък”,  призна амбициозната джудистка.   

„На Европейското първенство в Потсдам тя игра на полуфинал срещу бронзовата медалистка при жените на Европейското миналата година в София. Една грешка в партер я лиши от златото“, похвали своята възпитаничка треньорът Ганчо Дойков. 

„Най-близката цел е да спечели достатъчно точки на предстоящите 9 състезания, за да вземе квота за Олимпийските игри в Париж“, сподели още специалистът.  

„Чака я много тежка година. Олимпийските игри са след 7-8 месеца, а преди това Габриела трябва да се справи с дългата серия от 9 състезания“,  обобщи доц. Р. Стоилов.  Той е категоричен, че имаме реален шанс за три олимпийски квоти за Париж, като Ивайло Иванов и Марк Христов са в зоната на сигурните визи.

Доц. Стоилов даде оценка и на отиващата си година в родното джудо:

 „Тази година не може да кажа, че е отлична, но изпращаме една много добра година. Състезателите са здрави, което е най-важното. Като цяло сме доволни, защото 2023-а беше подготовка за олимпиадата. Продължаваме да готвим отбор – минимум 6 души за Световно и Европейско първенство. При мъжете и при жените има много какво да се желае, но аз съм много доволен от развитието на младите”, коментира  доц. Стоилов.

На 7-ми януари джудистите ще започнат спортната 2024 г с лагер в Австрия, а 20 дни по-късно им предстои участие на турнира „Гран При“ в Португалия. На 2-ри и 3-ти февруари е турнирът от „Големия шлем „ в Париж.  Доц Стоилов очаква  до 5 януари да има паричен превод от ММС до федерацията по бюджета за олимпийската 2024 г. Президентът на БФ Джудо съобщи, че в срок са предали в министерството своя проект за финансиране и се надява той да бъде одобрен в оставащите дни до края на тази година. Богатият календар за догодина включва и Европейско първенство за кадети в Самоков в края на юни.