Звездният елит на художествената гимнастика идва за Световната купа в София

Звездният елит  на художествената гимнастика идва за Световната купа в София

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ генералният секретар на БФХГ Росина Атанасова заяви, че   най-добрите състезателки в света ще участват на Световната купа по художествена гимнастика в София” от 12 до 14 април в “Арена София.  55 индивидуални състезателки от 42 страни и 13 ансамбъла ще спорят за отличията

Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбъл жени ще представят България. При ансамблите ще играят Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева.

Специален гост на Световната купа ще бъде президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе.

“Изключително сме развълнувани, че за поредна година ще съберем в София световния елит на спорта. Тази година е олимпийска, така че ни предстои много силна надпревара. Единствено световната шампионка Даря Варфоломеев (Германия) и Китай при ансамблите няма да дойдат за състезанието. Световната купа в София ще бъде една добра стъпка към Олимпийските игри в Париж. И този път ще има томбола с награди за публиката”, каза пред репортерите  Невяна Владинова, втори вицепрезидент на БФХГ.

Тя добави, че днес президентът на федерацията Илиана Раева  подписа  договор за партньорство с УНИЦЕФ и средствата от дневните билети от състезанието в петък ще бъдат дарени на организацията за децата към ООН.

“Подготовката върви по план много добре. Имахме две състезания в Марбея и Атина, които бяха много успешни. В тима има много добра вътрешна конкуренция, всички работят много отговорно”, заяви Бранимира Маркова, селекционер на националния отбор за жени индивидуално.

България има две индивидуални квоти за Олимпийските игри, така че петте българки в основния състав  ще се борят до последно за място в Париж 2024.

Маркова увери, че на Олимпиадата ще отидат двете най-силни грации, но това ще бъде решено след Европейското първенство в Будапеща в края на месец май.

Старши треньорът на ансамбъла Весела Димитрова също увери, че в тима се работи много сериозно.

“Ансамбълът работи изключително усърдно и мотивирано. Винаги има огромно напрежение върху момичетата. Въпрос на концентрация е да си изиграят съчетанията без грешка”, коментира Димитрова.

И тази година официално акредитираните български и чуждестранни журналисти и фотографи, както и членовете на Българската асоциация на спортните журналисти ще имат възможността да определят Кралицата на Световната купа по художествена гимнастика. В конкурса ще участват всички гимнастички (индивидуално и ансамбли).

Росина Атанасова добави, че от 4 до 7 април в зала “София” ще се състои международен турнир по художествена гимнастика. В него ще участват представителки на 36 държави – 90 девойки от 45 отбора и 85 жени. За първи път ще има и състезание за ансамбли.

“Тази година има изключителен интерес към състезанието. При ансамблите ще участват 9 отбора, а България ще бъде представена от призьорите от Държавното първенство – Илиана, Левски Триадица и Тракия”, поясни Атанасова.

Турнирът е от петък до неделя, девойките ще имат отборно класиране и финали на отделните уреди, а жените – многобой и финали.

За втора поредна година ще има награден фонд от 20 хиляди евро, който ще бъде разпределен в надпреварата при жени индивидуално.

България ще участва с основен и разширен състав жени, а при девойките с два отбора. При жените ще играят Боряна Калейн, Ева Брезалиева, Елвира Краснобаева и Никол Тодорова (основен състав) и Дара Стоянова, Ивайла Горанова, Ивон Бошкилова, Жана Пенчева, Даная Атанасова и Сузана Пуладиан. При девойките отборите са Дара Малинова/ Магдалена Вълкова и Алекса Рашева/Александра Шалуева. Извън класирането ще играе Антоанета Цанкова (родена 2011 година).