Ивет Лалова след 9-ата "Златна България": "Мечтата ми е да подобря личния си рекорд на 200 м"

Ивет Лалова след 9-ата "Златна България": "Мечтата ми е да подобря личния си рекорд на 200 м"
Това заяви след церемонията за спортист на месеца днес европейската шампионка, рекордьорка, медалистка на 100 м и 200 м Ивет Лалова. Красивата атлетка получи 9-ата „Златна България“ за номер едно в редовната анкета на Пресклуб „България“ сред спортните редакции от 2003 г. насам. Тя беше почетена и от Пампорово – АД с ваучер за луксозен уикенд. За май Ивет обра гласовете на спортните журналисти/15 от 21/, след като завоюва квота за пето поредно участие на Олимпийски игри – Атина 2004, Пекин 2008, Лондон 2012, Рио 2016, Токио 2020. Този успех състезателката си осигури на турнира Голдън При в Осака, Япония, като записа и турнирен рекорд на 200 м – 22,55 м. След това Лалова стана първа на 100 м на Европейската клубна купа в Испания. На второ място в анкетата с по 3 гласа са Антоанета Бонева, която спечели за четвърти път олимпийска квота на пистолет на Световната купа в Мюнхен, както и Боряна Калейн, която донесе три бронзови медала на Европейското първенство по художествена гимнастика в Баку.
„Нямам норматив на 100 м още, но не знам дали ще ми е и нужен. Вероятно ще стартирам само в една дисциплина, за да съм концентрирана в нея и да не правя много стартове в Токио, заяви Лалова. – Сега не мисля за шеста Олимпиада. Но след Рио не мислех и за пета . Тогава обаче се хванах за следващата ми цел и това беше Токио. Струваше ми се далечно, но за да имам мотивация в подготовката, трябваше да си поставя голяма цел. И ето, че остана само година до Олимпиадата.“
Лалова призна, че в сравнение с олимпийския си дебют преди 15 г., когато беше едва на 20, сега се чувства много по-стабилна.
„След Атина узрях, пораснах, преминах през много неща, взех си поуки. Сега се откривам по-мъдра и улегнала. И мога да кажа, че имам контрол над себе си“, каза Лалова.
Най-бързата българка се радва на своето дълголетие в световния спринт, но то трябва да бъде с мярка.
„Дълголетие, прекрасно, но то не трябва да бъде отегчително. То трябва да бъде дотогава, докато е увенчано с щастие за мен и хората, сподели Лалова. – След толкова много години се научих да обръщам внимание на малките неща. Сега няколко дни съм в България след толкова много месеци, в които бях ангажирана със състезанията си. Най-много ме радва това да видя отново родителите си щастливи.“
След страхотното си начало на сезона с постижение от 22.55 сек на 200 м Ивет Лалова е получила покани за всички турнири от Диамантената през лятото на 200 м, а и за повечето на 100 м.
С постижението си в Осака от 19 май Лалова е втора в европейската ранглиста за сезона в дългия спринт, като преди нея е само шампионката на континента Дина Ашър-Смит (Вбр) с 22.18 сек. Българката е в Топ 12 и на световната ранглиста, като пред нея, освен британката, има само представителки на САЩ и Ямайка.
„Очаквах този резултат, сподели Лалова. – Тренировките показват какво може да реализираш, но и в спринта винаги има риск.“
Следващият старт за спринтьорката ни е на диамантения „Префонтейн Класик“ отвъд океана, който тази година по изключение ще се проведе в Станфорд близо до Сан Франциско, а не в Юджийн, Орегон. Състезанието е в неделя и Ивет ще бяга 200 м.
„Имам дълъг път до световното първенство до Доха. След тази Диамантена лига вероятно ще потренирам около две седмици. В плановете ми са и европейското отборно първенство, както и Балканиадата в Правец през септември, сподели Ивет. – Трябва умно да подхождам към плана си. След Диамантената лига в Стокхолм, където бягахме на 8 градуса, получих мускулен проблем, който трябваше да разрешавам в движение. Сега съм добре.“
„Нямам търпение да бягам на българска земя“, каза още с усмивка звездата за Балканиадата. Тя очаква с нетърпение и турнира за деца, който организира у нас. Проявата ще е през септември, преди Световното първенство в Доха. „Животът е труден, но можеш да успееш. Този пример даваме на децата“, разсъждава талантливата спринтьорка. И това я мотивира да продължава да мисли и да работи и за малките, а освен това пред очите й все повече хора работят за децата. „Преди години, когато баща ми ме заведе на стадион „Раковски“, нямаше никой“, спомня си европейската шампионка и рекордьорка. Ивет вярва и че някой ден ще се възроди клубният шампионат у нас. Въпросът не е само във финансите, важен е интересът към състезанието от публиката, от телевизиите, пояснява Ивет Лалова.
Ивет има една мечта през тази година и я сподели с представител на Пресклуб „България“: „Искам да подобря личния си рекорд на 200 м /б.а. 22:32/ от 2015 г.! Атлетката е убедена, че ще го постигне, защото знае от опит, че търпението и трудолюбието носят желания резултат: „Трябваха ми много години, за да стигна до европейския елит. След контузията това беше най-тежката ми битка, която преживях“, призна Ивет, връщайки лентата 14 год. назад, когато след инцидент пострада така, че остана 2 години извън пистата.