Натуралният бодибилдинг е основа на всеки спорт. Специална диета и упражнения без допинг е формулата за успех, споделиха родните медалисти и призьори от Световното първенство в Гърция.

Натуралният бодибилдинг е основа на всеки спорт.                                                                                                                            Специална диета и упражнения без допинг е формулата за успех, споделиха родните медалисти и призьори от Световното първенство в Гърция.

„Всеки грам, всяка калория се изчислява, като храната е специална, упражненията също. Най-важно е постоянството. Да се гладува е азбучно правило.  В подготвителния период, 3 месеца преди състезание, постепенно намалявам въглехидратите. Последната седмица напълно ги изключвам и тогава поемам 12 л /дванадесет литра/ вода на ден“, разказа днес в Пресклуб „България“ Атила Сакалов – световен шампион за мъже до 23 г. в дисциплината Men’s Physique до 180 см и вицешампион при мъжете.  Освен че за първи път участва на световно първенство, Атила прави своя състезателен дебют само преди месец тази година, на 19 май в Германия. Седмица по-късно на турнир в Словакия вече става абсолютен шампион в своята категория и грабва внушителната Купа. Бодибилдърът е признателен на своя треньор Любомир Иванов, без чийто опит и знания няма как да се представи на такова ниво.

„В натуралния бодибилдинг най-същественото е позирането. Всяка една фигура по тялото, всеки мускул е от значение за оценката и класирането“, поясни кондиционният треньор Милен Коцев, който има свои възпитаници по кикбокс, муайтай и ММА, но сега за първи път е приел предизвикателството да влезе в ролята на състезател по натурален бодибилдинг и то на световното първенство. Резултатът е смайващ – сребърен медал в Beach Body и бронзово отличие в Sport Models. „Натуралният бодибилдинг е основа за всеки спорт, защото развива силата и издържливостта“, подчерта играещият наставник. „Представяте ли си един спортист  да стои далеч от фитнес залата?“ добави Коцев. Той ясно е разбрал защо битува погрешното схващане, че културизмът е стопорцентова рожба на забранените и вредни коктейли от химикали. „Хората си мислят, че във фитнес центровете се предлагат само такива добавки, а това не е така. Просто не правят разлика между хранителни добавки и анаболни стероиди“, изясни двойният медалист от световното първенство.  „Има и химически бодибилдинг, но ние практикуваме натуралния, който не допуска допинга“, продължи треньорът-медалист. „Компетентното око може да разпознае тялото на единия и на другия, има начин“, категоричен е Милен Коцев. Той е сигурен в желанието си да продължи да се състезава. Въпреки своите треньорски умения, планира занапред да си потърси наставник, който да го наблюдава и съветва. За световното първенство се е подготвял 4 месеца. Най-трудната част от режима, диетата, не го е измъчила, влизайки в състезателна форма. „Дори на рождения си ден не хапнах от тортата, въпреки че приятелката ми я беше направила специално за мен нисковъглехидратна“, сподели Милен.

Привикнал към гладуването е и Иван Радев, който с гордост показва своята грамота за 5-о място в дисциплината Body Building на световното първенство. Състезателят е студент немска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, но призна, че няма интерес да стане учител, преводач или дипломат, въпреки че е живял в Германия и от малък е започнал да учи езика. Влече го треньорската работа за в бъдеще. Подготвя се дистанционно под надзора на холандския треньор Ричард Бел. На същия специалист се е доверил и Божидар Бораджиев, класирал се на 4-о място в Men’s Physique на световното първенство в южната ни съседка.  Божидар работи в бизнес център по 8 часа на ден, но отлично е организирал своята програма, съчетана със спорта. „Ставам сутрин в 6 ч. и си приготвям специалната храна, която си нося в офиса. В 18 ч отивам на тренировка“, разказа младият мъж.

Милен, Атила, Иван и Божидар обмислят участието си на европейското първенство през октомври в Румъния. Надяват се да заделят средства и да не се наложи да пропуснат събитието. „Сами финансираме разходите си за подготовка и състезания. Мечтата на всички ни е да стигнем до Натурална Олимпия в Лас Вегас, САЩ. Това е най-голямото състезание след световното първенство. Провежда се в края на ноември. Дано намерим спонсор“, пожелаха си четиримата бодибилдъри.