Венцеслав Стефанов: „ Искам нашите деца да имат шанс. Крайно време е да се приземим и да си направим ремонта“

Венцеслав Стефанов: „ Искам нашите деца да имат шанс. Крайно време е да се приземим и да си направим ремонта“

Националът Радослав Кирилов ще се обвърже с ЦСКА 1948 за срок от три години. Това заяви президентът  на Славия Венцеслав Стефанов на днешната пресконференция в пресклуб „България“. Той разкри, че предложението на “червените” е било най-изгодно и за нападателя, и за клуба от “Овча купел”.
“Ради Кирилов е в силата си, нормално е да спечели и повече пари в последните си години на терена – все пак трудовият живот на един футболист като футболист не е много дълъг. Аз и моите колеги винаги сме давали път на футболистите да продължат при по-добри условия. Билалов да попита в “Стани богат” защо в другите клубове не е така – разни хора, разни идеали. Всеки гледа на нещата по различен начин. За мен и моите колеги футболистите са живи хора. Имаме четирима-петима, които учат висше, други ще продължат в треньорството, други могат да продължат в някой клуб като директори, администратори. Ние искаме всеки един като свърши с футбола да не става пазач на някой строителен обект или таксиметров шофьор, а да продължи с един достоен живот. Славия има достатъчно резерви, добър тил, имаме млади футболисти – нашите футболисти до 19 години ще играят Шампионска лига, победиха Банско и Гоце Делчев във “В” група, а те са здрави македонци, джаскат яко. В Гоце Делчев бяха малтретирани нашите момчета, даже след мача един от нашите беше ударен и падна на земята, но съдията от Пловдив не посмя да покаже картон. Вярвам в младите ни момчета. За мен от Славия по-голям клуб няма, това е моето мнение. Финансовите параметри за Ради и Славия са добри, професионалният футбол е бизнес. Това, което беше преди години – ако си играл в Левски и отидеш в ЦСКА, ще те разстрелят на улицата, както Гибона отиде в ЦСКА едно време, това са отживелици. Нека момчето се развива, нека си оправи живота. Ако го държим Ради още три години, някой от младите няма да получи възможност да пръкне. Ще се радвам, ако Загорчич даде шанс на още едно-две дарование от школата на Славия. Миналата година имаше питане от ЦСКА за Ради Кирилов, тази година никой от ЦСКА не се е обаждал за него. Журналисти си пишеха съчинение по картинка. За него все още има оферта от Саудитска Арабия, която щеше да е добра за него, но те се мотаят вече трета седмица. Няма изпратени параметри за Ради. Оферата на ЦСКА 1948 е добра и за двете страни, приехме я. Наближава краят на трансферният прозорец, договорът му, доколкото знам е за три години. След три години, живот и здраве, Ради ще се върне в Славия.
„Едни фигури излизат от Славия, други влизат. Бакеро дойде свободен, без никакви претенции, игра момчето, шапка му свалям за мъжеството. Дойде след това и каза, че 12 години е извън Испания, време било да се прибере вкъщи, имаше още година и половина договор, но първо трябва да сме хора. Когато си човек с футболистите, те ти вярват. Дадеш ли дума, трябва да я изпълняваш. Може да има още изходящи или входящи трансфери. Всичко е възможно на този свят. Е, има две-три невъзможни неща“.
„Светльо Вуцов е най-добрият вратар в България според мен, качествата му са безспорни, започна вече да уляга, сериозен е в тренировките и режима, ще му дойде времето, спокоен съм за него. Има сериозен интерес за него. За последните 20-25 години само Славия е продал четирима-петима вратари. Светльо е привърженик на ЦСКА, но знае, че в Славия сме му дали шанса да стане това, което е в момента и че само в Славия може да разкрие истинския си потенциал. В ЦСКА би бил под огромен натиск, напрежение – като Бусато вчера или като Ники оня ден. И довиждане. А пейките са студени, може да хване ишиас“.
„В стартовите състави на нашите отбори в евротурнирите само Ла Бамба и хоп – тук се мерне Турицов, там се мерне Космонавтче. Ще ни трябва Дейвид Копърфийлд в националния отбор. За 28 години толкова дървета съм изял от агенти, колкото ти банички не си изял. Накрая идва някакво момче – плащаш му самолетни билети от Аржентина или там някъде, Славия само от своите рожби е спечелил пари. Само тогава се вижда какво е свършено в клуба. Може би не съм достатъчно кадърен да взема футболист за три милиона и да го продам за седем милиона. Ако е от Сърбия или Хърватия, може да му вземеш и 30 милиона. В България има футболисти от кол и въже, а разходите по българските футболисти са два пъти по-малко от тези за чужденците“.
„Суперкупата на България? Който и да спечели – нито Левски е Левски, нито Лудогорец е Лудогорец. Отбори с чужденци, това не ме интригува. В Славия, ЦСКА 1948 и Септември (София) има много българи. Противопоказно е да има двама-трима българи, а на другите да не можеш да им запомниш имената. Взимат ги безработни от трета френска дивизия“.
„Шансът да продължи повече от един български отбор в Европа беше равен на 0 още в началото – няма шанс! Жалгирис, Малгирис, Литва, Латвия и Естония, едно си ги биехме като тупани, сега… Видяхте какво направи Малта. Тодор Живков каза едно време на един конгрес за приземяването, крайно време да се приземим и да си направим ремонта. България е за българите. Искам нашите деца да имат своя шанс. Ако играят, те ще подобряват качеството и майсторството си“.
„Този стадион (“Васил Левски”) го откриха, когато бях малък. Направете си сметка. Да, ремонтираха го преди 20 години, но когато ремонтираш автомобила си, нов ли става? Боби такъв, Боби онакъв, но той издейства едни пари, направи се базата – единственото нещо, направено за футбола през последните 25 години. За Славия защо държавата не дава? Славия да не е от Танганайка?! Не се знае дали няма да сме в тройката, божа работа е, не се знае. Трябва да седиш здраво на земята, да знаеш какво можеш да дадеш на футболистите – това мога, това мога. Не трябва да обещаваш, а след това да ги лъжеш”, завърши Венцеслав Стефанов.