Волейболистите до 18 г и треньорът Виктор Карагьозов са отново №1 и за юли

Волейболистите до 18 г и треньорът Виктор Карагьозов са отново №1 и за юли

На Европейското първенство играчите достигнаха почти максимума, каза селекционерът

Днес в пресклуб „България“ националният отбор по волейбол до 18 г.  и техният треньор Виктор Карагьозов бяха наградени за отбор и треньор на м. юли. На играчите Симеон Николов и Кристиян Петрийски бе връчен специално изработен стилен плакет от Burnit Sun System, а специалистът Карагьозов се зарадва на значката “Зл„тна България“. На церемонията присъстваха също президентът на родната федерация Любомир Ганев и вицепрезидентът Давид Давидов.

Младите таланти спечелиха бронзов медал на Европейското първенство в Грузия, което им донесе заслужено признание от спортните редакции  – 12 гласа в анкетата за миналия месец. През януари т. г., когато се класираха за Европейското първенство, момчетата на Виктор Карагьозов също бяха избрани за отбор на месеца. На второ място в подреждането за юли с 8 гласа отново са волейболисти – националният отбор до 20 г. с треньор Мартин Стоев, които се класираха втори на Европейския младежки фестивал. На трета позиция с 2 гласа са Антоанета Костадинова и Кирил Милов, които грабнаха златния медал в дисциплината микс на турнира Гран При по спортна стрелба в Нови Сад, Сърбия.

При треньорите В. Карагьозов води с 10 гласа, следван от Мартин Стоев с 8 гласа. Следват старши треньорът на националния отбор по гребане Румяна Нейкова /4 гласа/ и личният треньор на грацията Боряна Калейн Марияна Памукова /1 глас/. Той също бе №1 за януари 2022 г.

Президентът на федерацията Любомир Ганев изрази благодарност към медиите, че са оценили толкова високо успеха на волейболистите до 18 г. Той подчерта, че централата е осигурила на юношите абсолютно всичко, от което имат нужда и затова условията  за подготовка са отлични. През януари легендата на родния волейбол им пожела медал на Европейското и това се сбъдна, докато тогава треньорът Карагьозов беше си поставил по-скромната цел – класиране до 6-о място, за да участват догодина на Световното първенство.

Имахме нагласата да покажем потенциала си и играчите го направиха в 90 на сто от мачовете, похвали своите състезатели Виктор Карагьозов. Той разкри, че преди да заминат за Грузия са имали сериозни проблеми, но са ги премълчали. Александър Къртев и Кристиян Петрийски  са страдали от трайни контузии, но са се справили. Кристиян не тренираше 3-4 месеца, но израсна ментално и преодоля  физическата болка до степен, в която  достигна своите възможности, подчерта специалистът. За успеха той изтъкна и приноса на двамата центрове в отбора, които винаги бяха на призовите места – Стилиян Делибосов и Костадин Козелов. Треньорът похвали също либерото Любомир Атанасов. При максимална мобилизация за Световното първенство имаме шанс за добър резултат, прогнозира Карагьозов.  Да дублират бронзовия си  медал от Европейското на Световното догодина е реалистична цел според състезателите Кристиян Петрийски и Симеон Николов.

Относно Световното първенство за мъже в Полша и Словения, което започва днес, участниците в пресконференцията бяха единодушни, че в момента българският отбор не е в най-добрата си форма. „Въпреки това, трябва да гледаме позитивно, убеден е Л. Ганев. През последните години националният отбор е застигнат от здравословни проблеми, затова най-напред искам да им пожелая здраве. Ако е така, ще имат много по-добри резултати. Аз съм оптимист!“, заяви президентът на БФ Волейбол. За първия мач на националите ни тази вечер срещу Полша, Ганев изтъкна, че най-напред с добър начален удар можем да пречупим противника. Второ, трябва да издържим на посрещането.