Нашите ръгбисти излизат утре за четвърта поредна победа срещу Сърбия

Нашите ръгбисти излизат утре за четвърта поредна победа срещу Сърбия

„Това е много силен съперник. Последният ни мач беше много труден. А от утрешната среща зависи представянето ни до края на сезона“, обяви днес на специална пресконференция в пресклуб „България“ техническият директор на БФ Ръгби Павел Велков. Представителният отбор по ръгби мъже на страната ни посреща утре своите опоненти от съседна Сърбия на Националния стадион „В. Левски“ от 15 ч. Това е мач от група „С“ на Конференция ръгби Европа. Следващият мач ще е срещу Молдова и отново може да сме домакини. При победа за България ще играем бараж с Латвия за влизане  в по-горна дивизия.

„От вторник сме се събрали и сме концентрирани максимално“, похвали своите състезатели старши треньорът на националите Ромен Балмис. Той благодари на ръководството на федерацията за осигурените условия, на колегите си от треньорския състав и на играчите за тяхната всеотдайност. Думи на благодарност към своите колеги и към ръгбистите отправи и президентът на федерацията Атанас Зафиров. За утрешния важен мач треньорът е избрал едно младо попълнение в отбора сред трима млади, повикани на лагер. Дебютантът е  Николай Герасмов от Берковица, стана ясно на пресконференцията.  

Утрешният мач носи особен заряд за звездата и лидер на тима Ивайло Иванов, който ще играе за последен път под българския трибагреник. Доста хубави моменти съм преживял в националния отбор, сподели развълнуван той. „Когато представям българския флаг, самата игра се променя. Играл съм и за клубен отбор, но е различно“, добави Ивайло. Той обясни, че живее в чужбина и затова няма възможност да идва навреме за лагерите. Освен това, идват и млади играчи   „Надявам се, че отборът винаги ще намери лидер“, каза още опитният ръгбист, който няма да е на терена играч, но продължава своя сериозен ангажимент като треньор на националния отбор ръгби 7 /олимпийската версия на спорта/.

Като треньор Ивайло Иванов е категоричен, че скоро няма как да се надяваме на участие в Олимпийски игри въпреки, че имаме способни играчи, треньори и мениджъри, тъй като липсват финансови средства. Това е проект, за който са необходими не по-малко от 4-5 години, смята наставникът.

„Държавата не само не облекчава, а затруднява фирмите, които помагат на спорта. Държавата е абдикирала от спорта“, заяви председателят на БФ Ръгби Атанас Зафиров, който е и народен представител. Що се отнася до прякото финансиране от държавата, има малко подобрение от последните 2 години, когато  бюджетът на федерацията по ръгби беше 30 хил. лева, а само за един мач на националния отбор разходите са 50 хил.лв. За 2024 г. бюджетът е 120 хил. лв, което се дължи на постигнатите успехи от състезателите, направи сравнение Зафиров. Той се върна 9 години назад и си спомни плачевната картина на ръгби – фактически фалит, без спонсор и с отказан лиценз от Министерството на младежта и спорта. „Първото нещо беше да постигаме успехи“, подчерта с гордост шефът на ръгбито.

Сега федерацията си е поставила 2 амбициозни цели – да има собствена спорта база, чието изграждане не може да стане без държавата да подаде ръка, както и изграждане на собствен магазин за фен артикули. Феновете на ръгби мачовете на националния ни отбор мъже вече са повече отколкото феновете на футболните мачове, похвалиха се от федерацията.